Margriet logo
Wanneer je een lange tijd te veel vitamines binnenkrijgt kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit doet een teveel aan vitamines met je lichaam

Bijna iedereen heeft ze wel in de kast staan: potjes met vitamines om onder andere je weerstand mee te verbeteren. Maar wist je dat dit vaak helemaal niet nodig is? Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf is de kans op een vitaminetekort erg klein. Het is zelfs zo dat sommige vitamines en mineralen schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid als je er een lange tijd te veel van slikt.

Vroeger werd gedacht dat extra inname van vitamines en mineralen geen kwaad kon, maar nu blijkt dat het langdurig slikken van extra vitamines schadelijk kan zijn. Dit kan zorgen voor vervelende lichamelijke klachten.

Te veel vitamines en mineralen

Wanneer je gezond en gevarieerd eet, komt een vitaminetekort niet snel voor. Het is dan ook niet nodig om meer vitamines bij te slikken, omdat daar geen extra gezondheidsvoordelen bij worden verwacht. Ook een te hoge inname van vitamines komt niet vaak voor zolang je normaal eet. Volgens het Voedingscentrum krijg je een teveel aan vitamines of mineralen alleen binnen als je een lange tijd voedingssupplementen met hoge doseringen hebt geslikt. Maar ook als je heel veel voedingsmiddelen hebt binnengekregen waar extra vitamines aan zijn toegevoegd. Daarnaast zijn er voedingssupplementen op de markt die van bepaalde vitamines meer dan de aanvaardbare bovengrens bevatten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B6.

Bekijk ook:
Dit zijn de meestgestelde vragen over vitamines en de antwoorden van experts

Om welke vitamines gaat het?

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is vastgesteld dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink slecht kan zijn voor je gezondheid. Om deze reden heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) bovengrenzen opgesteld voor deze vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum heeft een handig overzicht gemaakt van deze bovengrenzen.

Vitamine D in de top-10

Het UMC Utrecht schrijft op haar website dat vitamine D al jaren in de top tien van voedingssupplementen met de meeste telefonische informatieverzoeken staat. Hierbij gaat het vaak om een vraag over een eenmalige inname van een beperkte hoeveelheid door (kleine) kinderen. Gelukkig kan dat niet zoveel kwaad, maar soms gaat het wel over een grote hoeveelheid vitamine D. In dat geval moet een arts soms een beoordeling geven of is observatie in het ziekenhuis nodig.

Wanneer er te veel vitamine D wordt geslikt (vooral bij langdurig gebruik) kan hypercalciëmie ontstaan. Dit is een verhoogde calciumconcentratie in het bloed wat voor klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree of obstipatie kan zorgen. Wanneer het gaat om ernstige hypercalciëmie kunnen ataxie, verwardheid, psychose, convulsies en bewustzijnsdaling tot coma voorkomen. Verder kan te veel calcium in je bloed zorgen voor hartritmestoornissen.

Symptomen

Het houdt niet op bij alleen vitamine D, want volgens Radar kunnen ook andere vitamines zorgen voor schade aan het lichaam, met vervelende klachten tot gevolg. Is er bijvoorbeeld sprake van een chronische overdosering van vitamine A, dan is het risico op stapeling groot. Hierdoor kun je onder andere last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, visusstoornissen, buikpijn, een droge huid en haaruitval. Andere gevolgen van te veel vitamines en mineralen zijn:

  • Te veel vitamine C: dit kan zorgen voor darmklachten.
  • Te hoge dosis vitamine B6: kan zorgen voor onomkeerbare zenuwschade.
  • Te veel jodium: kan zorgen voor een verstoring van de schildklier, overgevoeligheidsreacties en acute vergiftigingssymptomen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat volgens het UMC Utrecht dus zeker niet op voor alle vitamines. Wanneer je een voedingssupplement slikt is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan honderd procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnen te krijgen. Deze moet je kunnen vinden op het etiket.

Let op bij online bestellen

Koop je vitamines altijd online? Dan is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Deze supplementen zijn soms moeilijk door de NVWA te controleren. Bijvoorbeeld bij webshops zonder contactgegevens. Deze voedingssupplementen kunnen ongewenste stoffen en te hoge doseringen bevatten. Wees hier dus alert op en controleer altijd de informatie op de verpakking.

Wanneer wel extra vitamines slikken

Verder kun je bij twijfel altijd contact opnemen met de huisarts. In sommige gevallen is het namelijk wél raadzaam om extra vitamines of mineralen te slikken. Bijvoorbeeld als je zwanger bent, voor ouderen of kleine kinderen.

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden