null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit doet de winterkou met je lichaam

We mogen in Nederland niet echt klagen met een gematigde winter. Waar het kwik in de Verenigde Staten onder de -40 dook, wordt er in ons eigen kikkerlandje nog nauwelijks geschaatst. Toch is het nog allerminst prettig om lang buiten te zijn. Want of het nou -40 is of -1, winterkou heeft op allerlei manieren effect op onze gemoedstoestand en ons lijf.

Hoewel de temperaturen deze week weer wat oplopen, is de winter nog lang niet voorbij. Het zou zomaar kunnen dat de schaatsen eind deze maand weer uit het vet kunnen. Niet alleen de natuur raakt van die temperatuurverschillen in de war. De winterkou heeft ook veel invloed op je lichaam en geest:

Je verbrandt meer calorieën

Onderzoek toont aan dat de basale metabolische snelheid (de standaard hoeveelheid calorieën die je iedere dag verbrandt als je niks doet) toeneemt wanneer het extreem koud is. Het kost je lichaam namelijk meer moeite om zichzelf warm te houden. Maar wie nu denk dat je kunt afvallen door regelmatig een koude douche te nemen, heeft het mis. Het verschil is te klein om echt te merken.

Je vingers worden slanker

Is het je ooit opgevallen dat je ringen tijdens koude winterdagen wat losser zitten? De uiteinden van je lichaam hebben de neiging om op te zwellen tijdens warme dagen en te slinken in de kou. Dat komt omdat lage temperaturen ervoor zorgen dat je bloedvaten vernauwen om zoveel mogelijk lichaamswarmte vast te houden. Daardoor stroomt er iets minder bloed naar de uiteindes van je ledematen, waardoor je het gevoel hebt dat je vingers dunner zijn dan normaal.

Je zicht wordt minder

Blootstelling aan te koude temperaturen, koude wind en sneeuw kan je zicht beïnvloeden. Zonlicht die van sneeuw terugkaatst, zou er zelfs voor kunnen zorgen dat je je hoornvlies verbrandt. Zorg er dus op zonnige dagen altijd voor dat je een zonnebril draagt.

Je krijgt rode plekken

Heb je een lekkere winterwandeling gemaakt? Dan is de kans groot dat je neus er uitziet als Rudolph en op je wangen een gezonde rode blos is ontstaan. Dat komt doordat de koude temperaturen ervoor zorgen dat je bloed zich vooral richt op de vitale gebieden, zoals je hart en longen. Als je vervolgens weer in een warme omgeving bent, keert het bloed terug in de overige plekken in het lichaam, waardoor je lokaal soms rood op kunt lichten.

Je loopt groter risico op een hartaanval

Tijdens bar en boos winterweer ontstaat er een grotere druk op het hart, omdat je lichaam harder moet werken om zichzelf warm te houden. Daarnaast kost het meer energie om je bloed naar de ledematen te pompen, waardoor ook je bloeddruk ligt kan stijgen. Met elke tien graden dat de temperatuur afneemt, wordt de kans op een hartinfarct met 7 procent groter.

Je wordt somber

Het is waarschijnlijk geen verassing, maar in de wintermaanden loop je een grotere kans om depressief te worden. Door de temperatuurdaling en een tekort aan daglicht krijgen veel mensen last van een winterdip. Herkenbaar? Probeer in deze maanden dan wat extra tijd in de sportschool door te brengen. Ook Vitamine D-supplementen zouden kunnen helpen om je gemoedstoestand wat op te krikken.

Bron|HuffPost

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden