null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit dieet vermindert botontkalking bij mensen met osteoporose

De laatste jaren doen steeds meer wetenschappers onderzoek naar het mediterraanse dieet. Dit voedingspatroon schijnt namelijk vele positieve gezondheidseffecten te hebben. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt nu dat het dieet botontkalking tegen kan gaan bij mensen met osteoporose.

Het mediterraanse dieet

Het mediterraans dieet bestaat uit: veel groente, fruit, noten, onbewerkte granen (zoals volkoren), olijfolie en vis. Allemaal producten die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen. Het dieet draagt daardoor bij aan een verminderd risico op: hart- en vaatziekten, Parkinson, Alzheimer en diverse vormen van kanker. Onderzoekers van de University of East Anglia in Engeland beweren bovendien dat het dieet botontkalking bij mensen met osteoporose tegengaat.

Grootschalig onderzoek botontkalking

De Britse wetenschappers baseren deze conclusie op een onderzoek onder meer dan 1000 Europese proefpersonen. Van deze groep, allemaal in de leeftijd van 65 - 79 jaar, had tien procent osteoporose. Bij het onderzoek werd de groep in tweeën verdeeld, waarbij de helft een jaar lang een mediterraans dieet volgde en de andere helft niet. Aan het begin en het eind van het onderzoek werd de botdichtheid van alle deelnemers gemeten.

Sterkere botten

Uit de testresultaten bleek dat er geen verschil tussen de twee diëten te zien was, bij mensen zonder osteoporose. Bij de proefpersonen met osteoporose, was wel wat te zien. Bij hen was de botdichtheid een stuk minder hard achteruit gegaan. De dichtheid was op één plek zelfs toegenomen; daar waar het dijbeen aansluit op het heupgewricht. “Dit is een uitermate kwetsbaar gebied voor osteoporose. Botverlies is hier vaak de oorzaak van heupfracturen, die vaak voorkomen bij ouderen met osteoporose”, zegt onderzoeker Susan Fairweather-Tait.

Uitdaging

De onderzoekers willen het onderzoek nu uitbreiden, om te kijken of het dieet ook impact heeft op andere botten in het lichaam. Daarnaast hopen ze een grotere groep proefpersonen te vinden die het mediterraanse dieet langer dan een jaar willen volhouden. Volgens onderzoeker Amy Jennings wordt dat echter nog wel een klus. “We vonden het al een uitdaging om mensen een ander dieet te laten volgen, voor een periode van een jaar.” Toch is het volgens Jennings wel belangrijk dat het wetenschappelijke bewijs wordt uitgebreid. “Als osteoporose verminderd kan worden met een dieet, is dit een welkome toevoeging aan de huidige behandeling met geneesmiddelen. Die kunnen namelijk ernstige bijwerkingen hebben.”

Lees ook

Osteoporose: zo test je of je botten aan het ontkalken zijn

Bron| Knack, The American Journal of Clinical Nutrition

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden