null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít dieet is ook gunstig voor mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan

De afgelopen week schreven we al een artikel over het gezondste voedingspatroon ter wereld: het mediterrane dieet. Maar dit dieet - dat onder meer rijk is aan vis, fruit, groenten en noten - blijkt nu bovendien een extra gunstig effect te hebben op mensen die een heftige ingreep hebben ondergaan.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Groningen hebben namelijk ontdekt dat patiënten die een niertransplantatie ondergingen door het volgen van het mediterraan dieet lager risico hadden op een verminderde nierfunctie.

Mediterraan dieet na niertransplantatie

Het mediterraan dieet is al jarenlang een grote bron voor onderzoekers. Het voedingspatroon, dat bekend is uit landen rond de Middellandse Zee, blijkt namelijk vele positieve gezondheidseffecten te hebben. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat dit dieet bijdraagt aan een verminderd risico op dementie, depressie en kan het de symptomen van een winderdip verkleinen.

Nederlands onderzoek

Volgens de wetenschappers heeft een derde van de ontvangers bij een niertransplantatie tien jaar na het ontvangen van het orgaan last van nierfunctieverlies. Maar het mediterraan dieet zou daar mogelijk verandering in kunnen brengen. De wetenschappers voerden een proef uit onder 632 volwassen die een niertransplantatie hadden ondergaan. De patiënten kregen de opdracht om zich zo veel mogelijk aan het dieet te houden en moesten een jaar lang bijhouden wat ze aten. De mate waarop zij het mediterrane dieet naleefden, beoordeelden de onderzoekers met een 9-puntsscore. Hiervoor gold: hoe beter het dieet werd nageleefd, hoe hoger de score. Vervolgens werd de gezondheid van de patiënten nog iets meer dan vijf jaar gevolgd.

Minder risico op nierfalen

Wat bleek? Hoe beter de patiënten het dieet nastreefden, hoe minder groot de kans was dat de patiënten last kregen van een verminderde werking van hun nieren. Elke toename van 2 punten op de

9-puntsscorelijst werd geassocieerd met een 29 procent lager risico op nierfunctiedaling en een 32 procent lager risico op nierfalen. Volgens hoofdonderzoeker en nefroloog António Gomes-Neto komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet aantoont. "In deze studie laten we zien dat ontvangers van een niertransplantatie met een hogere therapietrouw minder kans hebben op functieverlies van hun niertransplantatie."

Lees ook

Vanaf déze leeftijd daalt je nierfunctie (en 4 andere feitjes over dit orgaan)

Bron | MedicalFacts

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden