Margriet logo
Dit betekent het als je tandenknarst in je slaap (en dit doe je eraan) Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Dit betekent het als je tandenknarst in je slaap (en dit doe je eraan)

Zo’n een op de vijf personen tandenknarst in de nacht. Niet erg prettig, want tandenknarsen kan gevolgen hebben voor je gebit. Vaak heb je - doordat je slaapt - niet altijd door dat je tandenknarst. Hoe herken je tandenknarsen, hoe ontstaat het en wat kun je hieraan doen? Slaapexpert Alies Coster legt het uit.

De feiten

Er zijn geen exacte cijfers bekend van het aantal Nederlanders dat tandenknarst, omdat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat ze tandenknarsen. We weten wel dat het verschijnsel op elke leeftijd voorkomt.

Een andere benaming voor tandenknarsen is ‘bruxisme’, afgeleid van het Griekse woord voor tandenknarsen; ‘brychein’. Bij tandenknarsen of kaakklemmen worden vooral ’s nachts in de slaap de tanden en kiezen met kracht over elkaar geschoven of tegen elkaar geklemd.

Zo herken je het

Tandenknarsen is allereerst te herkennen aan het indringende geluid dat erdoor ontstaat. Dit is overdag bijna niet na te doen. Vaak is de bedpartner degene die het opmerkt. Als je ’s nachts hebt getandenknarst kun je de volgende ochtend pijn hebben in je mond, met name in de kauwspieren of kiezen. Ook kan hoofd- of nekpijn (in de ochtend) een teken zijn van nachtelijk tandenknarsen, omdat dat in veel gevallen gepaard gaat met aanspanning van de nek- en gezichtsspieren. Tandenknarsen kan tot slot tandslijtage veroorzaken, dit is op termijn vaak goed te zien.

Zo komt het

Tandenknarsen komt voor in de lichte slaapfase. De lichte slaap wordt veroorzaakt door stress, maar ook door het nuttigen van een zware maaltijd, sigaretten of alcohol in de avond. Het lichaam wordt dan onvoldoende in de ruststand gebracht, wat ervoor zorgt dat je niet gemakkelijk in de diepe slaap terecht komt.

Dit doe je eraan

Als je op internet zoekt op ‘tandenknarsen’, vind je al snel informatie over een bitje dat het tandenknarsen tegen zou gaan. Hoe werkt dit precies? Zo’n bitje helpt om de kaak te ontspannen, wat bij veel tandenknarsers leidt tot minder hoofdpijn. Het gaat ook de slijtage van de tanden tegen. Een bitje heeft geen negatief effect op de slaapkwaliteit en klinkt dus als een goed hulpmiddel, maar het lost de oorzaak van het tandenknarsen niet op.

Gelukkig is tandenknarsen wel te verhelpen. Belangrijk hierbij is om de oorzaak van de lichte slaap, en dus het tandenknarsen, te achterhalen. De oorzaak van lichte slaap is bij iedereen anders. Als je last hebt van tandenknarsen, kun je een dagboek bijhouden waarin je opschrijft wat je ’s avonds voor het slapen doet, hoeveel stress je ervaart en welke bijzonderheden er zijn. Daarnaast houd je bij op welke dagen je merkt dat je meer last hebt van tandenknarsen. Als je goed kijkt is er bijna altijd een verband te ontdekken. Dan heb je de oorzaak gevonden waaraan je kunt werken, bijvoorbeeld het verminderen van stress of andere eet- of drinkgewoontes in de avond. Succes!

Over slaapexpert Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin.

Alies CosterGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden