PREMIUM
Dit betekent het als je praat in je slaap
Praten in je slaap is een bijzonder fenomeen. Sommige nachtelijke praters lijken hele gesprekken te voeren, terwijl anderen alleen een aantal woorden mompelen. Mensen die in hun slaap praten, zijn zich hier vaak niet bewust van. We weten dat kinderen vaker praten in de slaap dan volwassenen, maar er is ook nog veel onbekend over dit fenomeen.
Is praten in je slaap gevaarlijk? Spreek je in de slaap de waarheid? En is er iets tegen te doen? Slaapexpert Alies zoekt het voor je uit.
‘Vreemd’ gedrag
Een moeilijk woord voor praten in de slaap is ‘somniloqui’. Mensen praten onbewust in hun slaap en het is één van meestvoorkomende ‘vreemde’ gedragingen tijdens het slapen, bekend onder de verzamelnaam parasomnie. Als je praat in je slaap, wat overigens onschadelijk is, kan dat betekenen dat er sprake is van onvoldoende kwalitatieve slaap.
Een team van Franse onderzoekers deed onderzoek naar wat mensen zoal zeggen in hun slaap. Ze ontdekten dat de strekking vaak erg negatief is en dat er bijzonder veel wordt gescholden en gevloekt. Leuk feitje: het meestgebruikte woord in de slaap was ‘nee’.
Lichte slaap
Praten in de slaap wordt, net als andere slaapstoornissen, geassocieerd met relatief veel lichte slaap. Je slaapt minder efficiënt en kunt daardoor minder uitgerust wakker worden. In het onderzoek werd overigens geen verband gevonden tussen praten in de slaap en de slaapkwaliteit.
Er bestaan verschillende oorzaken voor te veel lichte slaap. Het ontbreken van een regelmatig slaap-waakritme bijvoorbeeld, of het hebben van een slaapschema dat niet bij iemands natuurlijke bioritme past. Ben je eigenlijk een avondmens, maar ga je vroeg naar bed om de volgende dag ook vroeg op te staan? Dan heb je meer kans om licht te slapen. Bepaalde middelen hebben ook invloed op hoe diep je slaapt zoals cafeïne, nicotine, alcohol, drugs en slaapmedicatie. Hetzelfde geldt voor intensieve beweging, energierijke voeding of een stressvolle of te drukke leefstijl.
Merk je dat je veel praat in je slaap? Dan kan het goed zijn om aan je zogenoemde slaaphygiëne te werken. Zorg voor een donkere en rustige slaapkamer en houd bedtijden aan die passen bij je bioritme. Zorg dat je niet te lang slaapt, beweeg overdag voldoende en maak je hoofd en lijf rustig voor het slapen gaan. Hierdoor zul je overdag meer energie krijgen.
Maar wat wil het nu zeggen?
De kans is klein dat je de waarheid spreekt als je praat in je slaap. Maar wat betekenen de woorden dan? Vertellen ze wat er in je dromen gebeurt? Of wat je de dag ervoor hebt geleerd of hebt meegemaakt? We weten het simpelweg nog niet. Een mooi doel voor de wetenschap om dit soort fundamentele vragen over dromen en informatieverwerking tijdens de slaap aan te pakken!
Bron | Sleep Medicine Reviews, Academic
Over slaapexpert Alies Coster
Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin.