null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit betekenen die witte vlekjes op je tanden en zó kom je er vanaf

Bij verkleuring van je tanden denk je waarschijnlijk al snel aan geeltinten en gele vlekken. Toch kun je ook te maken hebben met hele heldere witte vlekjes op je tanden. Waar je bij een gelig gebit kunt overwegen om je tanden te laten bleken, zijn die witte vlekjes een stuk lastiger weg te krijgen. We leggen je uit hoe dat komt. 

En niet getreurd, met een paar tips kun je namelijk alsnog van die vlekjes op je tanden af komen.

Wat zijn die witte vlekjes op je tanden?

Voordat je de witte vlekjes op je tanden kunt aanpakken, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Tandarts Courtney Hain leggt aan Bustle uit dat die witte vlekjes lastiger te verwijderen zijn omdat dit niet wordt veroorzaakt door vlekken (bijvoorbeeld van koffie, eten of rode wijn), maar door een structurele verandering van je tandglazuur. En die verandering van je tandglazuur kan weer verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan het komen doordat je tanden te veel zijn blootgesteld aan fluoride. Als je al sinds je kindertijd witte vlekjes op je tanden hebt, is dit waarschijnlijk de oorzaak. Daarnaast kan de verkleuring ook ontstaan door hypoplasie. Dit is een probleem bij de vorming van tandglazuur en kan om allerlei verschillende redenen ontstaan. Ook kunnen erfelijke factoren een rolspelen en kan er verkleuring ontstaan door een vitaminetekort of een beugel.

Zijn witte vlekjes schadelijk?

Volgens tandarts Hain zijn de witte vlekjes op je tanden niet schadelijk en is dit geen teken van slechte mondhygiëne. Zeker als er geen andere onderliggende gezondheidsproblemen zijn en je geen functieverlies ervaart, is er dus geen reden om je zorgen te maken. Daarbij plaatst Hain wel een kanttekening: als je ineens nieuwe witte vlekjes hebt, dan zou dit een vroege indicatie van een gaatje kunnen zijn. In dit geval is er sprake van demineralisatie. Bacteriën worden dan in de vorm van tandplak niet goed verwijderd, waardoor ze mineralen uit het glazuur halen.

Lees ook: Van flossen tot facings: zó word je met een gezond en stralend gebit ouder

Vlekjes voorkomen en verwijderen

Het is belangrijk om eerst de oorzaak van de witte vlekjes op je tanden te achterhalen voordat je hier iets tegen kunt doen. Daarom is het verstandig om altijd eerst ter controle naar de tandarts te gaan. Plan daarnaast regelmatig een tandartsbezoek in om tandheelkundige gezondheidsproblemen en beginnende gaatjes voor te zijn of tijdig aan te pakken. Verder kun je de volgende stappen nemen om witte vlekjes te voorkomen en verwijderen:

  • Naar de mondhygiënist

De mondhygiënist kan tandplak verwijderen of fluoride aanbrengen om je glazuur te versterken. Hierdoor kun je witte vlekjes voorkomen.

  • Fluoride tandpasta

Daarnaast raadt Hain aan om altijd een goede fluoride tandpasta te gebruiken om je tanden te poetsen. Dit helpt de tandstructuur te verbeteren en om je tanden sterker te maken. Er zijn een heleboel soorten tandpasta met fluoride op de markt, maar soms zijn bij de tandarts nog sterker varianten verkrijgbaar. Daarnaast kun je de tandarts ook om advies vragen voor de beste tandpasta.

  • Voorzichtig poetsen

Heb je de juiste tandpasta in huis? Ga dan niet al te hard boenen om die witte vlekjes weg te krijgen. Kies een borstel met zachte haren, poest voorzichtig je tanden en slik de tandpasta na het poetsen niet door.

  • Vermijd zure voedingsmiddelen

Zure voedingsmiddelen en drankjes kunnen je tandglazuur aantasten. Probeer deze daarom zoveel mogelijk te vermijden om witte vlekjes te voorkomen.

  • Tanden bleken

Als de witte vlekjes geen voorteken van gaatjes zijn, dan kun je ook proberen om je tanden te bleken. Hiermee verwijder je de vlekjes niet, maar met wittere tanden zorg je wel voor een kleiner kleurverschil. Hierdoor vallen de vlekjes minder op. Het gevaar hierbij is wel dat de witte vlekjes door de bleek ook nog witter kunnen worden, waardoor ze nog steeds meer opvallen.

  • Micro-abrasie

Er bestaat ook een behandeling genaamd micro-abrasie. Hierbij worden de witte vlekjes weggeblazen met een stroom van schurende deeltjes. Dit is meestal pijnloos. Informeer bij je tandarts of dit mogelijk is.

  • Behandeling met zuur

Je kunt je tanden ook laten behandelen met een zuur (etsgel). Hierbij worden de witte vlekken met het zuur geopend, waarna ze met een kunststof worden geïnfiltreerd. Hierdoor verdwijnen de witte vlekken.

  • Kunsthars

Door middel van kunsthars kunnen de poreuze plekken in je glazuur worden opgevuld, waardoor witte vlekjes minder opvallen of zelfs volledig verdwijnen.

Bron | Bustle, Mondzorgkosten, Studentist

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 43 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met de Haarlemse schrijver Arthur Japin, de leukste herfstjassen voor dit najaar, leren omgaan met eenzaamheid, verhalen over hoe het is als je kind zélf een kind krijgt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden