Gezondheid

Deze dingen gebeuren er met je lichaam als je te weinig water drinkt

lichaam-te-weinig-water.jpg

Dagelijks voldoende water drinken is essentieel om je lichaam te laten functioneren zoals het hoort. Vooral op snikhete dagen zoals nu is het van belang om gehydrateerd te blijven en zo te voorkomen dat je te maken krijgt met gezondheidsklachten. 

Als je niet genoeg water binnenkrijgt, kunnen er vervelende dingen met je lichaam gebeuren. Sommige merk je direct, andere heb je pas wat later door. Dit zijn veelvoorkomende klachten.

1. Hoofdpijn

Er is vast weleens iemand geweest die vroeg of je wel genoeg water had gedronken toen je zei dat je last had van hoofdpijn. Niet gek, want die twee hebben echt iets met elkaar te maken. Hoe dat kan? Je hersenen bestaan voor 75 procent uit water en kunnen daarom niet goed tegen droogte. Je brein kan te maken krijgen met een vochttekort zodra jij niet genoeg drinkt, waarna de bloedvaten in je hersenen uitzetten en tegen het hersenvlies drukken. En dat resulteert in een bonzend gevoel. De oplossing is genoeg water drinken om je lichaam opnieuw te hydrateren. Dan trekt de hoofdpijn vanzelf weg.

2. Droge, vermoeide ogen

Wanneer je te weinig gedronken hebt, produceren je ogen minder tranen. Met als gevolg droge en soms zelfs opgezwollen ogen. Dat kan leiden tot vermoeide kijkers, met een vaag zicht en de nodige irritaties als vervelend resultaat.

3. Griep en verkoudheid

Dat je urine donkerder van kleur is als je te weinig water hebt gedronken, weet je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat dehydratie het immuunsysteem kan verstoren? Als je lichaam van onvoldoende vocht wordt voorzien, kan het niet genoeg z’n best doen om bacteriën te weren. En dat zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor een griepje of verkoudheid.

4. Licht in je hoofd

Kun je je maar lastig concentreren? Ook dat kan komen doordat je niet genoeg water hebt gedronken. Als je uitgedroogd bent, heeft je lichaam moeite met functioneren waardoor er minder zuurstof in je hersenen terechtkomt. Dit kan leiden tot een licht gevoel in je hoofd en duizeligheid.

5. Blaasontsteking

Laten we het omdraaien: als je wél genoeg water drinkt op een dag, is de kans groot dat je geregeld een bezoekje brengt aan het toilet. Hiermee loos je de nodige bacteriën en is de kans op een blaasontsteking een stuk kleiner. Drink je niet genoeg (en plas je dus niet geregeld genoeg), dan is de kans groter dat er bacteriën in je urinebuis terechtkomen en je een blaasontsteking oploopt.

6. Snellere hartslag

Hoeveel water je drinkt op een dag, kan ook de snelheid van je hartslag beïnvloeden. Krijg je niet voldoende vocht binnen, dan gaat je hart sneller kloppen om je bloedstroom op gang te houden. Die versnelde hartslag kan zorgen voor een vervelend, onrustig gevoel, alsof je te veel koppen koffie achterover hebt geslagen.

7. Droge huid

Als je eigenlijk nooit aan de aanbevolen twee liter water per dag komt, zal je merken dat je huid een stuk droger wordt – net als je haar en lippen. Het vocht in je lichaam wordt namelijk eerst gebruikt voor de organen die het harder nodig hebben; daarnaast zorgt een vochttekort ervoor dat je huidcellen krimpen waardoor je huid droger aanvoelt.

De oplossing voor al deze gezondheidskwaaltjes? Water drinken, water drinken en nóg eens water drinken!

Bron | bustle.com, womenshealthmag.nlnsmbl.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Ook interessant