Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onthuld: dit is wat alle gelukkige stellen gemeen hebben

gelukkige-stellen-gemeen.jpg

Het succes van een relatie hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Van een goede communicatie tot vertrouwen en wederzijdse aantrekkingskracht. Maar wetenschappers hebben daarnaast iets verrassends ontdekt dat aan dit rijtje kan worden toegevoegd. Een gemeenschappelijke vriendengroep zou stellen namelijk nóg gelukkiger maken.

Die conclusie komt na onderzoek onder 355 koppels, gepubliceerd in het vakblad Journal of Social and Personal Relationships. Daaruit blijkt dat een gedeelde vriendenkring de sleutel tot succes zou zijn als het om de liefde gaat. Jonge stellen die vier maanden of langer samen zijn en zich (grotendeels) in dezelfde sociale kring bewegen, hebben een betere relatie.

Verbonden door je vriendenkring

Voor de studie stelden de wetenschappers een aantal vragen op. Zo werd onder meer aan de deelnemende stellen gevraagd hoeveel vrienden zij gemeen hadden. Daarnaast moesten de koppels aangeven hoeveel tijd ze besteedden aan bepaalde activiteiten en wat ze zelf vonden van de kwaliteit van hun relatie. Uit de vragenlijst bleek dat mensen die hun vriendenkring deelden met hun partner, zich meer met elkaar verbonden voelden. Bovendien waren ze over het algemeen tevredener over en gelukkiger in hun relatie dan stellen met verschillende vriendengroepen.

Samen een serie kijken

Hebben jij en je lief (bijna) geen gemeenschappelijke vrienden? Geen paniek, want hetzelfde onderzoek heeft aangetoond dat ook ‘gedeelde media-ervaringen’ (lees: interesse in dezelfde soort boeken, tijdschriften, films en/of series) een relatie versterken. Dat is nog ‘ns een goed excuus om samen een avond op de bank door te brengen, toch? Mét Netflix, natuurlijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant