null Beeld

Digitale detox: zó slecht is je telefoon voor je gezondheid

Even iets googlen of snel je sociale media bekijken. Hoe graag we het ook willen ontkennen, wij zijn de afgelopen jaren flink verslaafd geraakt aan onze mobiele telefoon. Maar hoe schadelijk is je telefoon voor je gezondheid? 

Is het de hoogste tijd om af te kicken van je telefoon? Of is ons telefoongebruik eigenlijk niet schadelijk voor onze gezondheid? Neurowetenschapper Dr. Thibaud Dumas deed er onderzoek naar.

Gun je hersenen rust

Grijp jij ook op ieder onbewaakt moment naar je telefoon? Dan moet je daarmee oppassen. Volgens Neurowetenschapper Dumas heeft dit namelijk gevolgen voor de gezondheid van je hersenen. Je brein moet zich af en toe kunnen vervelen of weg kunnen dromen om optimaal te kunnen functioneren. Door verveling kunnen je hersenen dingen beter herinneren, aandacht beter verdelen, betere beslissingen nemen en wordt je creativiteit gestimuleerd. Door je telefoon te pakken op elk vrij moment, ontneem je je hersenen dat moment van vervelen of wegdromen.

Slaapproblemen

Is het laatste wat je doet voor je gaat slapen nog even door social media scrollen? En is het eerste wat je doet ’s ochtend je telefoon erbij pakken? Dan ben je niet de enige. Voor veel mensen is dit het standaard ochtend-en avondritueel geworden. Maar ook dit heeft volgens wetenschapper Dumas nadelige gevolgen voor je gezondheid. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat 24 procent van de Nederlanders door op hun telefoon te zitten later gaat slapen dan de bedoeling. Laat voortaan je telefoon dus liever buiten de slaapkamer.

Grotere kans op depressie

Daarnaast blijkt uit eerder dat wanneer testpersonen hun telefoon niet mochten opnemen, hun hartslag en bloeddruk hoger werd. Ook werd er een hoger gevoel van angst gemeten. Dumas haalt ook een onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh uit 2016 aan, waaruit blijkt dat één uur per dag je telefoon gebruiken 2,7 keer zoveel risico geeft op een depressie. Hetzelfde onderzoek toonde dat minder gebruik maken van je telefoon al binnen drie weken zorgt voor een minder eenzaam gevoel en een betere gezondheid.

Digitale detox

Hoogste tijd voor een digitale detox dus. Dumas raadt jongeren dit al helemaal aan, aangezien onze hersenen pas volgroeid zijn rond ons 25ste levensjaar. Ook hebben de hersenen interactie in de offline wereld nodig om zich volledig te ontwikkelen. Als jongeren te veel tijd online spenderen, lopen ze deze ontwikkeling mis. Dat maakt een telefoon voor de gezondheid van een kind extra gevaarlijk. Een digitale detox is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom schreef Dumas het boek Afkicken van de smartphone. Aan NU.nl deelt hij een aantal handige tips voor een succesvolle digitale detox.

Handige tips

Je kunt bijvoorbeeld de meldingen op je telefoon uitzetten of een niet-storen functie inschakelen. Verleid jezelf daarnaast niet onnodig en verwijder verslavende apps. Zit je vaak doelloos je tijdlijn op Facebook te verversen? Verwijder de app dan een tijdje, want daardoor maak je het een grotere stap om deze sociale media weer te gaan gebruiken. Zet je telefoon uit of stop ‘m in je tas in sociale gelegenheden. En als laatste tipt Dumas om weer terug te gaan naar een ouderwetse wekker. Daardoor sta je in de ochtend niet meteen met je telefoon in je handen.

Lees ook: Digiminderen: 5 tips om je van je telefoonverslaving af te helpen

Een week zonder telefoon

Daarnaast stelt Dumas dat je gewoon eens moet proberen om zonder telefoon door het leven te gaan. Tijdens een weekje zonder mobiel kun je weer ervaren hoe het is om je te vervelen of even niks te doen als je op de bus staat te wachten. Daarmee gun je je hersenen rust. En als je bij het idee van een week zonder telefoon al stress krijgt, kun je het eerst een uurtje proberen. Bouw dit vervolgens langzaam op. Na de eerste dag zonder telefoon zul je waarschijnlijk al de positieve effecten ervaren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| NU.nl

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden