Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Diëtist vertelt: dít zijn de 5 grootste valkuilen bij afvallen (en hoe je ze kunt omzeilen)

Als je voor je gevoel álles goed doet als het komt tot een gezonde levensstijl maar je gewicht niet ziet dalen, kan dat enorm frustrerend zijn. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van gewichtstoename te begrijpen en te weten hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. Want zelfs als je veel beweegt en gezond eet, kun je enkele kleine fouten maken die het afvallen alleen maar lastiger maakt.

Diëtiste Desiré van der Kruk van Jouw Foodplan vertelt wat de grootste valkuilen zijn tijdens het afvallen.

1. Je porties van gezonde energierijke voedingsmiddelen zijn te groot

Om overtollig vet kwijt te raken, schakelen mensen van nature over op een gezonder, voedzamer dieet. De meeste gezonde voedingsmiddelen bevatten weinig calorieën, maar dit geldt niet voor vetrijke voedingsmiddelen zoals noten en avocado. In grote hoeveelheden kunnen deze producten gewichtstoename veroorzaken. Laat ze niet weg, maar beperk je porties. Een enkele portie avocado is bijvoorbeeld een derde van een hele avocado, en een portie noten is een handjevol.

2. Je drinkt je calorieën

Alleen omdat je niet op iets kauwt, wil dat nog niet zeggen dat de calorieën niet meetellen. Suikerhoudende vruchtensappen, frisdrank en alcoholische dranken kunnen de boosdoener zijn voor je gewichtstoename. Dit is eén van de onverwachte valkuilen bij het afvallen, waar veel mensen intrappen. Als je bijvoorbeeld tien glazen alcohol drinkt (wat al snel zo'n duizend calorieën bevat) in het weekend, doe je het lijnen van de hele week teniet. Water, thee of koffie zonder suiker zijn daarom de beste opties.

3. Je maakt van je trainingen een vrijbrief om te eten wat je maar wilt.

Je hebt een uur gesport in de sportschool en voldaan plof je op de bank. Je hebt van jezelf wel wat lekkers verdiend en grijpt naar een zak chips. Ken je dit gevoel? Hoewel we zeker wat verbranden met sporten is het makkelijk om te veel calorieën in te nemen met lekkernijen. Zo kan iemand van zeventig kilo met een uur Zumba 490 kcal verbranden, maar een hele zak chips van 250 gram bevat gemiddeld 1345 kcal. De enige manier waarop een dieet werkt is door minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt, maar meestal weten mensen niet hoeveel calorieën ze binnenkrijgen.

Concentreer je op het consumeren van hoogwaardige voedingsstoffen uit groenten, fruit, volkoren granen en mager vlees en zuivel. Zo hoef je je geen zorgen te maken over hoeveel calorieën je verbrandt in de sportschool. Eet na het sporten bijvoorbeeld een schaaltje magere kwark met fruit en enkele scheppen havermout.

4. Je bent een grazer

De halve boterham die je kind laat staan, een handvol drop op kantoor, proeven tijdens het koken - deze kleine hoeveelheden voedsel kunnen in de loop van een dag flink oplopen. Zelfs wanneer je normale maaltijden gezond zijn. Als voedsel wordt aangeboden of beschikbaar is, wil dat nog niet zeggen dat we het móeten eten. Probeer dus op te passen met eten als je eigenlijk geen trek hebt.

5. Je hebt een alles-of-niets mentaliteit

Doordeweeks op een houtje bijten en in het weekend helemaal los gaan: het gebeurt vaker dan je denkt. Veel mensen beperken zichzelf tijdens een dieet zo erg dat wanneer ze zichzelf wel iets toestaan, er geen rem op zit. ‘Nu is het toch al verpest’ is het idee, wat één van de grote valkuilen is bij het afvallen. Snoepen in het weekend is prima, maar wel met mate. Leg jezelf doordeweeks geen strenge regels op. Liever elke dag een klein blokje chocolade dan in het weekend croissantjes als ontbijt, patat als lunch, ijs als tussendoortje en pizza als avondeten. Het meest effectieve dieet is het dieet dat je daadwerkelijk kunt volhouden.

Meer lezen van Desiré?

null Beeld

Desiré van der Kruk (25) heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.

Tekst | Desiré van der Kruk

Beeld | Getty Images

Foto | Privébeeld Desiré van der Kruk

Desiré van der KrukGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden