AH Beeld AH
Beeld AH

Diëtist legt uit: zó vergelijk je in de supermarkt twee producten met elkaar

De schappen in de supermarkt staan vól met producten en veel daarvan lijken op elkaar. Hoe kies je dan het gezondste product? Op het Beter eten Festival van Albert Heijn gaven huisarts Tamara en diëtist Steffi - onderdeel van AH Foodfirst Leefstijlcoach - een lesje etiketten lezen.

Margriet samen met Albert Heijn

Door de ingrediëntenlijst te controleren, kom je met de tips van de foodcoaches al een heel eind.

De ingrediëntenlijst

“Wist je dat de ingrediëntenlijst op volgorde staat? Het ingrediënt dat er het meeste in zit, staat vooraan. En daarna loopt het af”, legt Steffi uit. Volgens haar kun je het beste kiezen voor een product met ingrediënten die je herkent én die je grootmoeder ook zou herkennen. Ingrediënten waarvan je de naam niet herkent, zijn vaak onnatuurlijk en dus toevoegingen. “Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor een product waarvan de ingrediënten die je verwacht dat erin zitten, er ook daadwerkelijk in zitten. Kies tot slot het product met de kortste ingrediëntenlijst.”

“Suiker wordt niet alleen suiker genoemd… Karamel, siropen en stropen horen ook onder de categorie suiker, net als ingrediënten die eindigen op -ose (glucose, fructose, dextrose, etc.)”

De voedingswaardetabel

Steffi: “De voedingswaarde van een product staat vaak in een tabel en hoef je niet compleet te begrijpen. Wel is het een handige tool om twee producten met elkaar te vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld snel zien of een product een gezonde keuze is. In de tabel staat hoeveel kilocalorieën, eiwitten, vetten, verzadigd vet, koolhydraten, suikers en zout een product per 100 gram of milliliter bevat. De meest interessante informatie in een voedingswaardetabel is de hoeveelheid toegevoegde suiker, voedingsvezels en zout.”

Tamara Beeld

Twee verpakte producten vergelijken

Tijdens de workshop presenteerden Tamara en Steffi een aantal producten die op elkaar lijken, maar van een andere fabrikant zijn. Steffi: “Door een pastasaus van merk A met merk B te vergelijken, kom je erachter dat in de ene saus per 100 ml veel meer suiker zit dan in de andere saus. Deze test kun je ook heel makkelijk in de supermarkt doen: begin eens met het vergelijken van twee dezelfde soort producten van verschillende fabrikanten. Een leuke test om te kijken of het lukt om een etiket te lezen! Je ziet op deze manier meteen de verschillen in suiker, zout, calorieën, (verzadigd) vet of de aanwezigheid van bepaalde ingrediënten.” Neem het volgende stappenplan mee:

  1. Bekijk de voorkant met een kritische blik
    Let op keurmerken: het beter-leven keurmerk, is het glutenvrij, biologisch?
  2. Pak twee producten waarvan de verpakking je het meeste aanspreekt
  3. Draai de verpakkingen om, bestudeer de ingrediëntenlijst en vergelijk deze met elkaar. Kies voor producten met ingrediënten die je herkent én met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst.
  4. Bekijk de voedingswaardetabellen van beide producten. Kies een aantal voedingswaarden die je wilt vergelijken, zoals suiker, zout en voedingsvezels. Kies voor het product dat het beste scoort en dus het minste suiker en zout bevat en juist meer voedingsvezels.

AH Foodfirst Leefstijlcoach

Gezond eten, bewegen, slapen en ontspannen is de basis van een gezonde levensstijl. De app van AH Foodfirst Leefstijlcoach helpt je daarbij. Huisarts Tamara is hoofdcoach en diëtist Steffi geeft voedingsadvies. Benieuwd naar wat zij - en de andere coaches - voor jou kunnen betekenen? Meer informatie over de app vind je hier.

Beter eten voor iedereen

Albert Heijn wil beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen. Om deze missie tot leven te brengen bedachten ze het Beter eten Festival in de Expo Haarlemmermeer op 29 en 30 april. Het resultaat: twee dagen lang inspirerende talks, interactieve workshops, veel proeven én beleven. Met bijdragen van o.a. Hugo Kennis tot Hanna Verboom en van Joris Bijdendijk tot Mark Tuitert. Meer informatie over het festival vind je hier.

Logo AH Beeld

Beeld | Getty Images

Commerciële redactieAH

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden