Margriet logo
Diëtist legt uit: zo (on)gezond is een ontstekingsremmend dieet Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Diëtist legt uit: zo goed werkt een ontstekingsremmend dieet écht

Uit onderzoek blijkt dat er verschillende voedingsmiddelen zijn die de kans op ontstekingen kunnen verkleinen. Hoe werkt een dieet met deze voedingsmiddelen precies? Waar moet je op letten en welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden?

Diëtist Desiré van der Kruk van Jouw Foodplan vertelt er meer over.

Ontstekingsremmend dieet

“Eigenlijk kun je het officieel geen dieet noemen”, legt Desiré uit. “Er zijn namelijk geen bepaalde richtlijnen die aangeven wat je wel en niet moet doen. Wel is bewezen dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die ziekten die gelinkt zijn aan ontstekingen kunnen verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.”

“De voedingsmiddelen die de kans op ontstekingen kunnen vergroten zijn bijvoorbeeld rood vlees, frisdrank, andere dranken met suiker, gefrituurd eten, en bewerkte koolhydraten zoals wit brood en gebakjes. Het betekent niet dat je deze dingen nooit mag eten, maar je moet wel in de gaten houden dat je er niet te veel van binnenkrijgt”, vertelt Desiré.

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen

“Voedingsmiddelen die een ontstekingsremmende werking hebben zijn groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie. Maar ook volkoren granen, peulvruchten, fruit, thee, koffie, noten, bessen en vette vis, zoals zalm, makreel en sardientjes hebben een ontstekingsremmende werking. Het gaat vooral om voedingsmiddelen met antioxidanten en gezonde vetten”, legt Desiré uit.

Mediterrane dieet

Maar in welk dieet passen deze voedingsmiddelen het beste? Volgens Desiré is dat het mediterrane dieet. “Dat dieet is gelinkt aan een verminderde kans op bepaalde ziekten en ontstekingen. De voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken worden natuurlijk al aangeraden om te eten, dus in principe is dat niets nieuws. Toch is het wel belangrijk om rekening te houden dat je voldoende van deze voedingsmiddelen binnenkrijgt. Vooral mensen die al een bepaalde aandoening hebben of bijvoorbeeld roken is het goed om hierop te letten.”

Zijn alle ontstekingen slecht?

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de kans op ontstekingen dus verkleinen. Zijn alle ontstekingen in je lichaam dan per definitie slecht? Dat is niet het geval. Er zijn twee soorten ontstekingen: acuut en chronisch. Een acute ontsteking treedt op wanneer je je verwond of een infectie hebt. Denk bijvoorbeeld aan een snee in je vinger. Witte bloedcellen worden naar de wond gestuurd en beschermen de plek. Hierdoor ontstaat er roodheid, een zwelling en kan de plek pijnlijk aanvoelen. Toch is dit proces heel belangrijk voor je lichaam om infecties te voorkomen. In dit geval is een ontsteking dus helemaal niet zo slecht.

Bij chronische ontstekingen is dat anders. Die kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door schadelijke stoffen die je bijvoorbeeld binnenkrijgt door roken. Daarnaast worden verhoogde niveaus van ontstekingen gelinkt aan overtollig vet, vooral rond de buik. Laaggradige chronische ontstekingen kunnen zorgen voor beschadigde bloedvaten, slagaders, zenuwen en darmen. Deze beschadigingen kunnen zorgen voor hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde vormen van kanker en bepaalde darmaandoeningen.

Schijf van Vijf

Wanneer je van plan bent om meer ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten, is het volgens Desiré belangrijk om je goed in te lezen in de Schijf van Vijf. “De Schijf van Vijf is de afgelopen jaren best wel veranderd en is nu meer gericht op het Mediterrane dieet. Hiermee zet je een stap in de goede richting. Belangrijk is in ieder geval om gevarieerd te blijven eten en te letten op je gezondheid. Zorg er dus voor dat je genoeg slaapt, beweegt en zo min mogelijk stress hebt. Dat is namelijk ook erg belangrijk om de kans op ontstekingen te verkleinen.”

Bron | Harvard, Well+Good

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden