Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Diëten niet één pot nat: zelfs tweelingen reageren anders op voedsel

dieten-niet-een-pot-nat-zelfs-tweelingen-reageren-anders-op-voedsel.jpg

Werken, zogenaamd baanbrekende, diëten als het vastendieet of keto dieet voor jou nooit? Dat ligt echt niet aan jou: een nieuwe studie heeft aangetoond dat iedereen anders reageert op voedsel. Zelfs eeneiige tweelingen.

Het grote overgewichtsprobleem waar veel Westerse landen mee kampen zou zomaar opgelost kunnen worden met persoonlijke dieetadviezen.

Muizen en dieet

Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers, van de Texas A&M University, bij muizen dat de genen een grote rol spelen in de effectiviteit van een dieet. Zij concludeerden toen dat dit resultaat er op wees dat gepersonaliseerde diëten een stuk effectiever zijn dan algemene diëten.

Grootschalig onderzoek

Wetenschappers van King’s College London hebben een van de grootste studies ooit gedaan op dit gebied. Maar liefst 14.000 tweelingen (eeneiig en twee-eiig) namen deel aan dit onderzoek. Er werd keken naar de biologische reacties van 1.100 van de deelnemers op bepaalde voedingsmiddelen over een periode van veertien dagen. Daarbij werd gelet op dingen als: de bloedsuikerspiegel, insulinelevels, lichamelijke beweging, en darmactiviteit. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat geen één persoon hetzelfde reageert op een bepaalde maaltijd. Of de maaltijden nou veel of weinig koolhydraten of vet bevatten, alle deelnemers hadden een andere biologische reactie.

Genen en opvoeding

Zo hadden sommige mensen enorme pieken en dalen in hun bloedsuikerspiegel en insulinelevels. Dit wordt doorgaans in verband gebracht met gewichtstoename en diabetes. Anderen hadden daar juist helemaal geen last van. Ook onder de tweelingen onderling was er veel verschil te zien. Terwijl zij toch dezelfde genenset en opvoeding hebben.

Verschuiving

De wetenschappers denken dat deze verschillen in reactie een gevolg zijn van een verschil in stofwisseling, het tijdstip van eten en sportmomenten. Dit betekent dat er geen enkel dieet is dat voor iedereen werkt. Hoofdonderzoeker professor Spector denkt dat dit zal leiden tot een verschuiving in hoe we naar voeding kijken. “Mensen stappen eindelijk af van het idee dat iedereen dezelfde richtlijnen kan volgen (een bepaalde hoeveelheid groenten, calorieën tellen, vet verminderen), en dat ze dan voor altijd gezond zullen blijven.”

Onzin diëten

Kookboeken die hét geheim naar een gezond en slank lichaam beweren te hebben, zijn dus onzin. De beste manier om af te vallen is door te kijken naar waar jouw lichaam wel en niet goed op reageert, en dan zul je veel sneller resultaat zien.

Bron | Medicalnewstoday.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant