null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dieetwensen in restaurants vaak niet serieus genomen: ‘Een klein beetje kan óók niet’

In een restaurant eten met speciale dieetwensen, is ook anno 2021 nog niet altijd gemakkelijk. Drie op de vier mensen merkt dat het weleens misgaat met hun bestelling; één op de tien zegt zelfs regelmatig een gerecht te krijgen dat niet aan hun dieetwensen voldoet. Met alle gevolgen van dien, vooral als het gaat om een allergie of intolerantie.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 4000 ervaringsdeskundigen, gedaan door Radar. Margriet-redacteur Ilse weet er (helaas) alles van.

Coeliakie

“Ik heb de auto-immuunziekte coeliakie (dat spreek je uit als seu-lia-kíe), ook wel glutenintolerantie genoemd. Als ik gluten eet, maakt mijn lichaam antistoffen aan tegen mijn eigen weefsel. Er ontstaan dan ontstekingsreacties in de darmen en het hele lichaam raakt van slag, met alle gevolgen die daarbij horen. Denk aan diarree, buikpijn, misselijkheid, spierpijn, overgeven en zelfs neurologische afwijkingen. Hoewel glutenvrij eten door velen nog steeds gezien wordt als een hype, is het voor mensen zoals ik dus heel belangrijk om een glutenvrij dieet te volgen.

En buiten de deur kan dat nog wel eens een uitdaging zijn – vooral omdat ook daar veel mensen denken dat je ‘gewoon lekker hip wil doen’ als je vraagt naar de glutenvrije opties. Dat 44 procent van de ondervraagde mensen zich weleens bezwaard voelt bij het uit eten gaan door die dieetwensen, snap ik dan ook heel goed. Het gemak van even ergens naar binnenlopen en een hapje eten is er wel af, als je een specifiek dieet moet volgen.”

‘Een foutje is snel gemaakt’

“Hoewel steeds meer restaurants nu glutenvrije opties bieden, is het altijd maar de vraag of ze wel écht glutenvrij zijn. Naast dat de ingrediënten geen gluten mogen bevatten, moet ook de bereiding glutenvrij gedaan worden. Snijd je glutenvrij brood op dezelfde plank als gewoon brood, dan is dat al voldoende om iemand met coeliakie of een allergie ziek te maken. En zo’n foutje is natuurlijk snel gemaakt, zeker in een drukke restaurantkeuken. Want naast mijn glutenvrije maaltijd, zijn er natuurlijk ook nog mensen met andere dieetwensen, die veganistisch, lactosevrij, halal of pindavrij (willen) eten. En dat is er vanuit gaande dat je dieetwensen überhaupt goed in de keuken terechtkomen, en niet bij de bediening blijven hangen.”

‘Een klein beetje kan óók niet’

Ik denk dat het niet helpt dat overgevoeligheid voor bepaald eten steeds ‘populairder’ lijkt te worden. Steeds meer mensen claimen een allergie of intolerantie te hebben, terwijl zij éigenlijk gewoon een persoonlijke voorkeur hebben om iets te laten staan. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat het gezonder is. Als je dan kroketten (boordevol gluten) op glutenvrij brood bestelt, slaat dat natuurlijk eigenlijk nergens op. Of wanneer je het voor- en hoofdgerecht helemaal glutenvrij wilt hebben, maar vervolgens wel kiest voor een brownie mét gluten na je maaltijd.

Dat helpt dat iemand die écht doodziek wordt van gluten natuurlijk helemaal niet. Als die volgende keer daar iets besteld, denkt de kok misschien wel weer dat het allemaal wel mee zal vallen met die intolerantie en een klein beetje van dat ingrediënt geen kwaad kan.. met alle gevolgen van dien. Helaas: een klein beetje kan óók niet als je allergisch bent of een erge intolerantie hebt. Dat scheutje sojasaus, schepje meel, klontje boter, stukje kaas of eetlepeltje room kunnen wel degelijk kwaad. En voor iemand zoals ik, kan dat dagen- tot wekenlang voor ellende zorgen."

Bron | Radar

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden