Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Diederik Gommers: ‘Aspirine helpt mogelijk tegen aanhoudende coronaklachten’

Kan een simpele aspirine helpen bij de verlichting van coronaklachten? Die kans bestaat, vertelt intensivist Diederik Gommers in de podcast Virusfeiten.

Het zou komen omdat een aspirine niet alleen als pijnstiller, maar ook als bloedverdunner tegen bloedpropjes kan functioneren.

Aspirine tegen coronaklachten

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vertelt in de podcast dat er meerdere kleine studies zijn die aantonen dat aspirine een positief effect heeft op coronaklachten. Vooral bij ex-coronapatiënten, die na de besmetting nog langere tijd last hebben van vermoeidheidsklachten, zou het medicijn mogelijk een uitkomst kunnen zijn. Hij bedoelt daarmee overigens wel de ouderwetse aspirine, niet een pijnstiller met de werkende stof paracetamol die we nu vaak 'een aspirientje' noemen.

Langdurige symptomen

Volgens Gommers is er nog altijd een vrij grote groep patiënten met zogenaamde long covid, waarbij de klachten aanzienlijk langer aanhouden dan gemiddeld. Dat kan weken zijn, maar in sommige gevallen hebben mensen na ruim een half jaar nog last van benauwdheid en vermoeidheid. Dat kan verschillende redenen hebben, zegt Gommers. Soms is er bijvoorbeeld een ontstoken hartspier, maar vooral bloedpropjes zijn volgens de intensivist een probleem. Die worden vaak gevonden in de dunne, kleine aderen rondom de longen, waardoor de zuurstofopname langdurig verminderd is.

Lees ook:

(opens in a new tab)" href="https://www.margriet.nl/gezondheid/deze-factoren-vergroten-de-kans-op-langdurige-coronaklachten~b4b6cf60/" target="_blank">Deze factoren vergroten de kans op langdurige coronaklachten

Bloedpropjes

Coronapatiënten met dit soort bloedpropjes in hun lichaam krijgen in het ziekenhuis vaak bloedverdunners, om te zorgen dat de stolsels oplossen. Maar een grote groep mensen met deze aanhoudende klachten is nooit opgenomen geweest in het ziekenhuis. En juist daarom zou aspirine mogelijk een oplossing zijn tegen hun aanhoudende coronaklachten. Aspirine kennen we vooral als pijnstiller, maar het is in feite ook een bloedverdunner. Het gaat stolsels in de longvaten tegen én kan ze oplossen, waardoor de zuurstoftoevoer weer verbetert.

Waarschuwing

Gommers benadrukt wel dat mensen met aanhoudende coronaklachten nu niet massaal aan de aspirine moeten gaan. De bijwerkingen van het medicijn zijn namelijk niet mild: de kans op ernstige bloedingen neemt aanzienlijk toe. Momenteel lopen er nog grote internationale studies naar de werking van een aspirientje tegen long covid, die volgens Gommers eerst afgewacht moeten worden. Daarna zou het mogelijk zijn dat deze behandeling via de huisarts gegeven kan worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NPO Radio 1

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden