null Beeld

Diana viel binnen een jaar 30 kilo af: ‘Ik zag mezelf in het raam en voelde me net een sneeuwpop’

Diana Duerinck ging binnen een jaar van 105 naar 75 kilo en van maat 52 naar 40. “Als je die kilo’s visualiseert in pakken suiker of zakken aardappels, schrik je je een hoedje. Toch vond ik het helemaal niet zo moeilijk om af te vallen.” 

“Ik weet nog precies wanneer ik wist dat het anders moest. Na een periode van ziekte door Acnes, een zenuwbeknelling van de buikwand, ging ik weer aan het werk als tandartsassistente. Een witte broek is vast flatteus als je maat 38 hebt, maar niet met maat 50 - 52. Ik voelde me er helemaal niet in op mijn gemak en besloot om zo’n lange witte doktersjas te kopen. Dat voelde veilig en het verhult alles. Ik kon er ook een legging onder dragen en die zit lekker als je dik bent. Op een ochtend liep ik langs de ramen van het gebouw waarin ik werkte en zag mijn weerspiegeling. Ik voelde me net een sneeuwpop. Verschrikkelijk.”

Afvaltwijfels

“Ik twijfelde of het me zou lukken, afvallen. Ik sprak er met een van onze patiënten over. Ze was zelf 39 kilo afgevallen en bleek inmiddels anderen daarbij te helpen. Ze verraste me met haar vastberaden antwoord: ‘Natuurlijk kun jij dat.’ Daarna ben ik bij haar een coachingstraject ingegaan. Niks geen shakes of rare diëten.

Haar begeleiding paste bij me. We voerden drie maanden lang persoonlijke gesprekken, skypen of appen mocht ook. Ze gaf me een opdrachtenboek en ik hield een eetdagboekje bij.”

Eyeopener

“In de tijd dat ik door haar werd begeleid, heb ik heel wat eyeopeners gehad op het gebied van eten. Dat je het allerbest volkoren producten kunt eten en geen producten op basis van witmeel. Dat geldt voor pasta, maar bijvoorbeeld ook voor rijst. Dat etiketten lezen slim is, omdat iets soms gezond lijkt maar dat toch niet is. Zoals brood dat stiekem eigenlijk witbrood is. Ook kwam ik erachter dat ik, en dat klinkt misschien onlogisch, te weinig at en te weinig eiwitten tot me nam. Nu ontbijt ik met yoghurt, fruit en wat flakes, of een eitje. En ze leerde me wat gezondere keuzes zijn, een tussendoortje op basis van groente en fruit. Ik mag nog steeds van alles eten, maar ik plan het in en houd het bij in de app Myfitnesspal. Ik neem nu óf het taartje óf het borrelhapje. Niet meer allebei.”

(Interview gaat verder onder de foto)

null Beeld

‘Als ik maar kon eten’

“Daarnaast heb ik veel geleerd over waarom ik at en ben ik anders gaan denken over eten. Het heeft voor mij alles te maken met je mindset. De helft van een schnitzel is ook lekker. Vroeger vond ik het zonde als de helft overbleef. Ze heeft me echt geleerd om daar anders over te denken: als je die helft invriest, kun je twee keer van die schnitzel eten.

De begeleiding werd uiteindelijk ook een confrontatie met mezelf. Ik bleek toch echt een emotie-eter te zijn. Als ik niet lekker in mijn vel zat of me eenzaam voelde, at ik. Alles. Ik kookte zelfs om elf uur ’s avonds eieren. Als ik maar iets kon eten. Ik was vroeger best een pleaser, zette mezelf vaak op de tweede plek. Maar ik leer steeds meer voor mezelf te kiezen.”

Succestip

“Tijdens het jaar waarin ik zo veel afviel heb ik nooit getwijfeld of het moeilijk gehad. Het geheim? Niet zeggen dat je denkt dat het je lukt of dat je hoopt dat je het volhoudt. Je houdt het vol. Punt.

Mijn zelfbeeld heeft een opkikker gehad. Soms sta ik in mijn blootje voor de spiegel. Dan meen ik het als ik zeg: ‘Nou Diaantje, dat ziet er goed uit op je 51ste!’ Ik zwem weer, doe aan hoelahoepen en ga naar de sauna, loop er zelfs trots rond. Ik ben niet meer zo strak als een twintigjarige, maar dat hoeft ook niet. Sommige mensen zeggen dat ik straal, dat mijn ogen weer lachen. Heerlijk, al die complimentjes.”

Goed voor je huwelijk

“Op mijn 51ste verjaardag heb ik mijn outfit van vorig jaar erbij gepakt. Toen besefte ik pas hoe dik ik ben geweest. Mijn man heeft nu een sexy, slanke vrouw. Dat doet wat met je huwelijk. Dat van ons was al niet slecht, maar nu lopen we weer als verliefde pubers over straat.

Ik weet nog heel goed dat ik ooit dik was, maar kan me níét voorstellen dat ik het ooit weer word. Ik ga lekker zo door. Wanneer ik die 70 kilo haal, weet ik niet. Maar wel dat ik ook dat gewicht ga halen.”

null Beeld

Meer lezen over afvallen? In de Margriet Slank Special lees je de verhalen van 4 dames die samen 120 kilo afvielen!

Lees ook

Bekijk ook:

Leuke artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden