Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom de diagnose endometriose vaak zo lang op zich laat wachten

waarom-de-diagnose-endometriose-vaak-zo-lang-op-zich-laat-wachten.jpg

Ongeveer één op de tien vrouwen heeft last van endometriose. Een soms ernstige ziekte, waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Veel vrouwen lopen bijna acht jaar lang rond met klachten voor zij de diagnose endometriose krijgen.

Waarom is het zo lastig om deze aandoening vast te stellen?

Endometriose

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder voorkomt. Het zit dan bijvoorbeeld op de eierstokken, eileiders, de blaas of rondom de darmen. Dit slijmvlies wordt elke maand opgebouwd, en tijdens de menstruatie weer afgestoten. In Nederland hebben zo’n 400.000 vrouwen last van endometriose.

Symptomen en klachten

Door dit weefsel ontstaan chronische ontstekingen, die voor verschillende klachten kunnen zorgen. Denk dan bijvoorbeeld aan extreme (menstruatie)pijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook bloedingen in de buikholte en verklevingen van de organen komen voor, net als darmproblemen en blaasproblemen. Ook kan deze aandoening er voor zorgen dat een vrouw moeilijker zwanger kan raken. Welke klachten iemand met endometriose heeft en hoe ernstig deze zijn, verschilt per persoon. Dit komt omdat bij iedereen het weefsel op andere plekken in het lichaam voor ontstekingen zorgt.

Late diagnose

Hoewel iets meer dan één op de tien vrouwen last heeft van endometriose, kan de diagnose vaak lang op zich laten wachten. Gynaecoloog Moniek van der Zanden stelde in 2019 vast dat vrouwen gemiddeld 7,4 jaar rondlopen met klachten, voor zij weten dat ze endometriose hebben. En daarna is de juiste behandeling ook nog niet direct duidelijk, waardoor vrouwen dus lang rondlopen met soms ernstige klachten en pijn. Maar waarom duurt het zo lang?

Lees ook
Dit speciale dieet kan klachten door endometriose verminderen

Menstruatiepijn is ‘normaal’

Veel mensen denken dat pijn bij de menstruatie hoort, en dit iets is waar iedereen last van heeft. Zelfs huisartsen denken vaak dat menstruatiepijn normaal is, en daardoor worden de klachten niet altijd meteen serieus genomen. Extreme menstruatiepijn is iets waar niet vaak over gesproken wordt, omdat vrouwen vaak zelf bang zijn om gezien te worden als aansteller. Daarom gaan ze minder snel naar een huisarts of gynaecoloog om hulp te vragen voor hun ernstige pijn.

Endometriose is onbekend

Omdat menstruatiepijn vaak gezien wordt als iets normaals, is endometriose ook onbekender. Het is niet iets waar we op school veel over horen, of wat we dagelijks op televisie voorbij horen komen. Daarom weten vrouwen niet altijd dat het bestaat en dus iets is waarmee ze naar de huisarts kunnen gaan, en herkent een dokter de klachten niet altijd als iets wat bij endometriose hoort. Ook specialisten zoals gynaecologen herkennen de symptomen niet altijd snel. Daardoor worden sommige vrouwen onnodig vaak doorgestuurd, of krijgen zij een verkeerde diagnose.

De klachten zijn uiteenlopend

Mede omdat endometriose niet bij iedereen bekend is, wordt er niet altijd direct gedacht aan deze aandoening als veroorzaker van klachten. Wanneer iemand bijvoorbeeld bij een huisarts komt met darmklachten, zal de huisarts misschien eerder denken aan een voedselintolerantie of het prikkelbaredarmsyndroom dan aan endometriose. Hetzelfde geldt voor problemen met de blaas of extreme vermoeidheid.

Ingewikkelde onderzoeken

Omdat de symptomen van endometriose niet heel specifiek zijn, kan de diagnose niet alleen gesteld worden aan de hand van de symptomen. Daarvoor moet je dus doorgestuurd worden naar een gynaecoloog. Als die het vermoeden heeft dat je deze chronische ziekte hebt, kan hij of zij door middel van verschillende onderzoeken de diagnose wel stellen. Hiervoor is meestal een gynaecologisch inwendig onderzoek, een inwendige echoscopie of een laparoscopie (kijkoperatie) nodig. Tijdens deze onderzoeken zoekt de specialist naar zogenaamde endometriosehaarden, plekken waar het weefsel zich opgehoopt heeft. Omdat voor deze behandelingen vaak een wachttijd is, duurt de diagnose ook langer.

Blijf dus in elk geval niet met je pijn rondlopen. Een bezoek aan de huisarts kan nooit kwaad.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Endometriose Stichting, Everyday Health, NU
Beeld | iStock

Ook interessant