null Beeld

Diagnose borstkanker: waarom een second opinion verstandig kan zijn

Heb je de diagnose borstkanker gekregen? Dan kan het misschien verstandig zijn om een second opinion aan te vragen. Uit onderzoek van het borstkankerziekenhuis Alexander Monro (AMZ) blijkt dat ruim één op de vier borstkankerpatiënten een ander behandelplan krijgt nadat een AMZ-specialist hun situatie heeft bekeken. Ook bij andere vormen van kanker kan een second opinion een andere uitkomst geven.

Uit de onderzoeksresultaten, waarvoor bijna elfhonderd second opinions zijn geanalyseerd, blijkt dat 28 procent van de borstkankerpatiënten die in het gespecialiseerde borstkankerziekenhuis Alexander Monro een second opinion hebben ondergaan, een ander behandelplan krijgt. Bij een merendeel van de patiënten (65 procent) werd in het ziekenhuis nog aanvullend onderzoek gedaan. Dit leidde bij twaalf procent zelfs tot een andere diagnose.

Second opinion soms ook bij andere vormen van kanker zinvol

Niet alleen bij borstkanker kan een second opinion aanvragen soms verstandig zijn. Dit geldt ook voor andere vormen van kanker, waarvan het ene ziekenhuis misschien meer, of betere, specialisten heeft rondlopen dan het andere ziekenhuis. "Er zijn vaak meer behandelingen mogelijk dan jouw behandelend arts kan weten en overzien," verklaart internist-oncoloog Ronald de Wit van het Rotterdamse Erasmus MC. In een voorlichtingsvideo van het academische ziekenhuis vertelt hij dat er zó veel kankersoorten bestaan, op zo veel verschillende plekken in het lichaam, dat artsen zich de laatste jaren steeds meer hebben moeten specialiseren.

'Vraag een arts naar zijn ervaring'

“Maar dat betekent dus ook”, vervolgt De Wit, “dat de kans dat de oncoloog in het ziekenhuis waar jij wordt behandeld veel ervaring heeft met jóuw type kanker, vrij beperkt is.” Volgens De Wit moet je daarom niet bang zijn om daar bij je behandelend arts naar te informeren. “Vraag gewoon: 'Is dit nou een ziektebeeld dat u vaak behandelt? Of gaat het om een vorm waar u niet zo vertrouwd mee bent?' Als dan blijkt dat hij of zij vooral in een ander gebied zit, is het verstandig om een second opinion aan te vragen.”

Bang om voor het hoofd te stoten

Toch denkt De Wit dat best veel patiënten bang zijn hun arts voor het hoofd te stoten. Want stel je voor dat je na een second opinion minder welkom bent, is de gedachte. Of dat een arts minder hard z’n best voor je zal doen. “Dat soort gedrag is echt niet meer van deze tijd,” verzekert de oncoloog. Volgens hem zullen in elk geval de meeste oncologen en urologen er alleen maar begrip voor hebben dat je de beste behandeling en informatie wilt en daarom extra advies inwint. “Ik loop ook bij mijn collega’s binnen als ik een patiënt heb die net iets buiten mijn specialisatie- en ervaringsgebied valt.”

Second opinion aanvragen doe je zo

Je hebt altijd recht op een second opinion. Je bespreekt met je behandelend arts dat je een second opinion wilt. Deze blijft namelijk je arts, ook als uit de second opinion een ander behandelplan of een andere diagnose rolt. Artsen krijgen dit soort verzoeken vaker, dus het is niks om je voor te schamen. Vind je het toch niet fijn, dan kun je hem ook bij je huisarts aanvragen. Deze (of je behandelend arts) geeft je een verwijzing, waarmee je zelf een afspraak met de andere specialist maakt. Bespreek het advies van de tweede medisch specialist met je eerste behandelaar. Deze bepaalt of hij het advies overneemt of niet. Kom je er samen niet uit? Veel zorgverzekeraars hebben een zorgadviseur die je kan helpen bij het aanvragen van een second opinion, al dan niet bij een medisch topspecialist in het buitenland.

Vergoeding second opinion

Je hebt recht op een vergoeding van één second opinion per kalenderjaar. Omdat de vergoeding uit de basisverzekering komt, worden de kosten eerst verrekend met je eigen risico. Vaak stelt je zorgverzekeraar wel een aantal voorwaarden aan een second opinion. Zo kan het zijn dat je deze alleen vergoed krijgt bij een ziekenhuis waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. Check dus goed bij jouw zorgverzekering aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Als de second opinion wordt gedaan bij een ziekenhuis waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft, worden de kosten helemaal vergoed. Maar wel alléén die van de second opinion dus. Wanneer je kiest voor een ander behandeltraject, of besluit van ziekenhuis te veranderen, moet opnieuw worden vastgesteld of dit onder je basisverzekering of aanvullende zorgverzekering valt.

Bronnen | independer, Erasmus MC, persbericht AMZ

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden