null Beeld

Déze ziekte duikt steeds vaker in Nederland op en is erger dan griep

Steeds meer mensen worden besmet met de ‘papegaaienziekte’. Laat je niet misleiden door de naam, want niet alleen vogels, maar ook mensen kunnen zich er behoorlijk beroerd door voelen. Denk aan symptomen als koorts, hoofdpijn, spierpijn en benauwdheid.

Hoewel deze symptomen aan griep doen denken, is deze ziekte een stuk gevaarlijker.

Papegaaienziekte

Normaal zijn er jaarlijks maar veertig tot tachtig mensen die besmet worden met de papegaaienziekte, maar nu waren er ineens zes gevallen in één week. Allemaal in Gelderland. Dit betekent niet dat al deze mensen in aanraking zijn gekomen met zieke papegaaien, want iedere vogelsoort kan aan de papegaaienziekte lijden. De ziekte – ook wel psittacose genoemd – wordt overgedragen door middel van het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels.

Longontsteking

De ziekte is voor de een heftiger dan voor de ander. In het ergste geval kun je er een longontsteking of bloedvergiftiging van krijgen, maar het kan ook dat je helemaal geen symptomen ervaart. Bovendien komt de ziekte zo weinig voor dat een huisarts je symptomen snel zal afdoen als een griepje, en niet snel aan de papegaaienziekte zal denken. Wordt er wel aan gedacht, dan moet je bloed eerst voor onderzoek naar een laboratorium. Dat kan dus allemaal wel even duren.

Lees ook:

Zó lang moet je eigenlijk uitzieken nadat je de griep hebt gehad

Besmetting

Dat nu ineens zo veel mensen met de papegaaienziekte besmet zijn geraakt, is vreemd. De meldingen zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) binnengekomen, dat nu op onderzoek uit gaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een vogelshow was met een besmette vogel, waardoor meerdere mensen ziek zijn geworden. Besmetting kan snel gebeuren: je kunt de bacterie binnenkrijgen via stofdeeltjes die afkomen van ingedroogd vogelsnot- of poep. Het RIVM gaat mensen waarschuwen die veel met vogels werken.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden