Margriet logo
Brandend maagzuur Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze zeven symptomen van brandend maagzuur ken je misschien nog niet

Als je last hebt van opborrelend maagzuur, herken je dat vast vooral aan een brandend gevoel in je slokdarm en pijn achter je borstbeen. Maar dat zijn lang niet alle symptomen van brandend maagzuur.

Brandend maagzuur kan namelijk klachten veroorzaken die je niet zo snel zou verwachten bij deze aandoening.

Wat is brandend maagzuur?

Maagzuur hebben we allemaal nodig: het helpt bij de spijsvertering en beschermt het lichaam tegen bacteriën. Zolang het in je maag blijft merk je eigenlijk niets van dit zuur, omdat dat orgaan beschermd is met een dikke slijmlaag. Maar zodra het iets omhoog komt, in de slokdarm, geeft het een vervelend en brandend gevoel achter je borstbeen. Dan ontstaan er dus die zure, pijnlijke oprispingen waar veel mensen last van hebben; in de volksmond ook wel brandend maagzuur genoemd.

Symptomen brandend maagzuur

Maar wist je dat het brandende, vervelende gevoel in de slokdarm en pijn of druk achter je borstbeen niet de enige symptomen van brandend maagzuur zijn? Deze zeven symptomen komen ook vaak voor, zónder dat je ze direct aan maagzuur zou linken:

  1. Een droge hoest, met name als je ligt of na het eten van een grote maaltijd
  2. Een zere keel en/of hese stem, zonder duidelijke oorzaak
  3. Moeite met slikken
  4. Een slecht gebit (gaatjes en tanderosie, omdat het glazuur aangetast is door maagzuur)
  5. Benauwdheid, vooral ’s nachts als je ligt
  6. Het gevoel alsof je constant een brok in je keel hebt, die je niet weg kunt slikken
  7. Overmatig veel boeren

Wanneer naar de dokter?

Brandend maagzuur is vooral heel vervelend, maar kan daarnaast ook op de lange termijn best wat nare kwaaltjes opleveren. Als je er vaker last van hebt, is een bezoekje aan de huisarts een goed plan. Ga zeker naar de dokter als je voelt dat het eten niet wil zakken in je slokdarm, je regelmatig moet overgeven, je in korte tijd meer dan vijf kilo afvalt zonder aanwijsbare oorzaak en/of als je zwarte, dunne ontlasting hebt. En natuurlijk altijd wanneer je je zorgen maakt over (de symptomen van) het brandend maagzuur.

Brandend maagzuur voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zo beperk je de kans op brandend maagzuur:

  1. Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden, verspreid over de dag.
  2. Ga na het eten niet meteen languit op de bank of zelfs in bed liggen. De inhoud van je volle maag kan horizontaal namelijk gemakkelijker terugstromen in je slokdarm, en dat zorgt dat de symptomen van het brandend maagzuur verergeren.
  3. Eet gezond en vezelrijk om verstopping te voorkomen. Anders komt er te veel druk op je buik te staan, waardoor maagzuur in je slokdarm komt.
  4. Mensen met overgewicht hebben minder ruimte in de buikholte, waardoor de druk in de buik groter is dan normaal gesproken. Houd je lijn dus goed in de gaten.
  5. Laat alcohol, pepermunt, chocolade, scherpe kruiden, dranken met prik en zuur vruchtensap even links liggen. Die kunnen de klachten namelijk verergeren.
  6. Draag kleding die niet te strak rond je maag zit.
  7. Buk met rechte rug door je knieën. Als je voorover buigt, stroomt maagsap gemakkelijker je slokdarm in.
  8. Rook je? Probeer ermee te stoppen. Door het roken verslapt het sluitspiertje tussen je slokdarm en maag.

Bron | Popsugar, Maag Lever Darm Stichting

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden