Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze zeven kruiden en specerijen helpen om je hersenen jong en gezond te houden

Een gezond en gevarieerd dieet is niet alleen belangrijk voor je lichaam, ook je hersenen hebben baat bij een gezonde levensstijl. Het binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen is essentieel voor je hersenen, maar er is ook een aantal kruiden en specerijen die kunnen bijdragen aan een gezond en 'jong' brein.

Hoewel de precieze voordelen van een aantal van deze kruiden en specerijen nog niet helemaal wetenschappelijk vastgelegd zijn, kunnen déze zeven soorten echt niet ontbreken voor gezonde hersenen.

1. Kurkuma

Volgens onderzoekers zijn er aanwijzingen dat kurkuma (ook wel geelwortel genoemd) de oorzaak zou zijn dat de ziekte van Alzheimer in sommige landen veel minder voorkomt. In India komt dementie bijvoorbeeld veel minder voor; en precies dáár eten ze veel curry’s die grotendeels gebaseerd zijn op kurkuma. Om zijn vermoeden te testen, heeft de Amerikaanse professor dr. Small een onderzoek gedaan waarbij mensen tussen de vijftig en negentig jaar oud met mild geheugenverlies dagelijks een tablet met kurkuma kregen. Binnen achttien maanden was hun geheugen met 28 procent toegenomen. Waarom kurkuma deze werking precies heeft weet de specialist nog niet; hij vermoedt dat het te maken heeft met de ontstekingsremmende functie van de specerij. Momenteel is hij bezig met een uitgebreider vervolgonderzoek.

2. Salie

Salie wordt in sommige landen al eeuwenlang gebruikt om je hersenen een boost te geven, en volgens een aantal studies zou dit ook écht effect hebben. Zo zou het leren makkelijker maken voor iedereen, en ook het geheugen van mensen met een milde vorm van Alzheimer verbeteren.

3. Gember

Gember: natuurlijk mag ook deze smaakmaker niet ontbreken in dit rijtje van kruiden en specerijen die goed zijn voor je hersenen. We hebben het al vaker gehad over hoe gezond gember is. Hoewel echt wetenschappelijk bewijs nog ontbreekt, zijn er wel studies die suggereren dat gember kan helpen bij de behandeling van dementie en Alzheimer. Meer lezen over de gezondheidsvoordelen van gember? Lees dan hier verder.

4. Kaneel

Gek op kaneel? Dan komt dat goed uit, want het is namelijk hartstikke goed voor je hersenen. Een onderzoek gedaan in 2015 liet zien dat kaneelextract de achteruitgang van de hersenen door ouderdom tegen kan gaan. Het onderzoek werd gedaan bij ratten, maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat dit ook voor mensen zou gelden. Hoewel het nog niet zeker is, zou kaneel ook bij de ziekte van Parkinson nuttig kunnen zijn om hersencellen te beschermen. En niet alleen voor je brein is kaneel goed: het zou ook helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

5. Nootmuskaat

Net als kaneel een echte favoriet in wintergerechten: nootmuskaat. Maar wist je dat het ook gezond is? Het zou volgens onderzoek helpen om je geheugen én cognitieve vaardigheden te verbeteren. Pas met nootmuskaat wel op: een overdosis kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Meer daarover kun je hier lezen.

6. Rozemarijn

Rozemarijn: heerlijk over aardappels, in soep of in een stoofpotje, en ook nog eens super gezond voor je hersenen. Zo zou dit kruid volgens een onderzoek het geheugen van ouderen verbeteren, voorkomen dat bepaalde hersencellen afsterven én ons beschermen tegen neurologische aandoeningen. Heel wat positieve effecten voor een simpel kruid dat we al jarenlang gebruiken.

7. Peper

De laatste is een klassieker die iedereen wel in de keuken heeft staan: peper. Zélfs doodnormale peper die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt bij het koken, is goed voor je brein. Zo zou peper bijvoorbeeld helpen bij iemand met geheugenproblemen. Misschien in iets grotere hoeveelheden dan jij gewend bent, maar toch zijn alle beetjes mooi meegenomen.

Bron | Well + Good

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden