Deze zes dingen kun je beter niet doen als je een blaasontsteking hebt
Maar liefst de helft van de vrouwen krijgt ooit in haar leven een blaasontsteking. Dit komt omdat de plasbuis bij vrouwen een stuk korter is dan bij mannen. Wat moet je vooral niet doen als je er zo snel mogelijk vanaf wilt komen?
Bij een blaasontsteking is er sprake van een ontsteking in de blaas. Het slijmvlies aan de binnenkant van het orgaan is ontstoken geraakt, meestal door bacteriën. Deze zijn vaak afkomstig uit de dikke darm. Ook een schimmel kan de veroorzaker van een blaasontsteking zijn. De bacteriën zorgen ervoor dat je blaas opzwelt, waardoor er een pijnlijk en branderig gevoel kan ontstaan bij het plassen. Daarnaast kun je klachten als vaker moeten plassen en kleine beetjes plassen ervaren, net als buikpijn en misselijkheid. Zit de infectie al wat hoger? Dan kun je de pijn ook voelen in je rug. Er zijn een aantal dingen die bij een blaasontsteking beter níet kunt doen.
1. Een bezoek aan de huisarts uitstellen
Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de huisarts gaat als je een blaasontsteking hebt of vermoedt. Deze kan bepalen of je antibiotica nodig hebt. Wacht je te lang? Dan kunnen de bacteriën, volgens de website van het Jeroen Bosch ziekenhuis, vanuit de blaas ‘opstijgen’ naar de nieren, waardoor er ook een nierbekkenontsteking kan ontstaan. Bij mannen kan op deze manier een prostaatontsteking ontstaan.
2. Te vroeg met antibiotica stoppen
Antibiotica kunnen de klachten snel doen verdwijnen, maar dat is geen reden om al met de antibioticakuur te stoppen, stelt Ziekenhuis.nl. De infectie kan tijdens de kuur verminderen, maar het antibioticum moet voor een bepaalde tijd in je lichaam blijven om ervoor te zorgen dat de bacteriën volledig verdwijnen. Daarom moet je je altijd aan de voorgeschreven periode houden.
3. Te weinig drinken
Als je pijn hebt bij het plassen, kun je geneigd zijn minder te gaan drinken. Toch is dat niet verstandig. Te weinig drinken geeft je op zich geen blaasontsteking. Wél is het zo dat een bacterie zich dan makkelijker kan nestelen in het slijmvlies van de blaas, stelt UZ Leuven.be op hun website. Als je genoeg drinkt, en dan liefst water, spoel je bacteriën juist weg. Drink in ieder geval anderhalf tot twee liter vocht per dag. Geen alcohol!
4. Je plas ophouden
Plassen is dus essentieel voor het genezen van een blaasontsteking, omdat je op die manier de bacteriën kwijtraakt. Houd je je plas op om de pijn bij het plassen te vermijden? Dan blijven de bacteriën juist nóg langer in je blaas zitten dan nodig, waardoor de ontsteking alleen maar verergert.
5. Van achter naar voren vegen
In veel gevallen ontstaat een blaasontsteking omdat er darmbacteriën in de urineleider terecht zijn gekomen. Dit kan gebeuren wanneer je na de grote boodschap de verkeerde kant op veegt: van achter naar voren. Op deze manier kun je darmbacteriën je urineleider invegen. Een goede veegtechniek is daarom erg belangrijk. Meer daarover weten? Lees dan dit artikel: Expert legt uit: zo was je je vagina.
6. Niet plassen na de seks
Met een blaasontsteking kun je gewoon seks hebben. Het zal misschien wel minder ontspannen aanvoelen dan je gewend bent. Wel is het belangrijk om na de seks goed uit te plassen, stelt Alles over blaasontsteking.nl op hun website. Zo voorkom je dat de ontsteking verergert. Mannelijke bedpartners moet zich na de seks goed wassen met lauw water, met name onder de voorhuid.