Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze vrolijke kerstplaat doet iets met je brein!

winter-portrait-of-a-cute-blonde-teen.jpg

Opgewekte muziek zou je slimmer maken, zo maakten onderzoekers járen geleden bekend. Inmiddels blijkt dat dát niet helemaal klopt, maar kwaad kan het in elk geval niet. Zet ‘m dus maar lekker op, die vrolijke kerstplaat!

Het was begin jaren negentig groot nieuws: proefpersonen die naar een opgewekte sonate van Mozart luisterden, waren wel zo’n negen IQ-punten slimmer dan daarvoor. Maar dit zogenaamde Mozart-effect hield slechts vijftien minuten aan. Het betrof dus een tijdelijke ‘verslimming’.

Beter: zelf instrument bespelen

Inmiddels is het tijdelijke Mozart-effect min of meer onderuit gehaald door ander wetenschappelijk onderzoek. Toch doet muziek wel íets in en met ons brein. Muziek die ons ontroert of blij maakt, zorgt voor de aanmaak van extra dopamine, de beloningstof van ons brein voor goed gedrag. En kinderen die een instrument bespelen, blijken wél bewezen een hoger IQ te krijgen dan kinderen die dat niet doen. Ook op latere leeftijd hebben mensen daar nog profijt van, zelfs als ze al jarenlang niet meer spelen, aldus een Amerikaans onderzoek.

Baat het niet…

Voor wie nooit een instrument heeft leren spelen, kan het in elk geval geen kwaad om een vrolijke kerstplaat op te zetten. Het Mozart-effect scheen namelijk op te treden bij opgewekte liedjes, en niet alleen bij die van Mozart. En laten wij nou heel slim – herstel – blíj worden van deze gouwe ouwe kerstplaat.

Ook interessant