null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze vorm van kanker komt in ons land steeds meer voor

Huidkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker. Momenteel leidt 52 procent van alle kankerpatiënten aan deze vorm van kanker. En elk jaar komen daar steeds meer mensen bij. Onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland verwachten zelfs dat het aantal nieuwe gevallen de komende jaren stijgt van 70.000 naar 90.000 nieuwe patiënten per jaar.

Vorm van kanker komt deels door vergrijzing

Volgens de onderzoekers heeft deze stijging deels te maken met de vergrijzing. De schade van een grote hoeveelheid zon in de jonge jaren wordt bij deze groep nu pas zichtbaar. “Daarnaast hebben we heel veel aandacht gehad voor huidkanker, waardoor mensen misschien ook eerder met een verdacht plekje naar de huisarts gaan”, aldus onderzoeker Marieke Louwman van het IKNL.

Onder het mes

De meeste voorkomend vorm van huidkanker is basaalcelcarcinoom, een kankersoort dat nauwelijks uitzaaiingen kent. Op jaarbasis krijgen zo’n 48.000 Nederlanders deze diagnose. Het aantal nieuwe patiënten met de gevaarlijkste vorm van huidkanker, melanoom, is de laatste jaren stabiel. Een behandeling is volgens Louwman echter in alle gevallen ingrijpend. "Vaak moeten er plekjes worden weggehaald in het gezicht of op de handen.”

Druk op ziekenhuizen

Doordat de meeste patiënten onder het mes moeten, ligt er veel druk op de ziekenhuizen. Gemiddeld krijgen zij 900 nieuwe huidkankerpatiënten per jaar. Bijna de helft van alle patiënten bij een dermatoloog heeft deze aandoening. "Meer huidkankerpatiënten betekent minder tijd voor andere patiënten”, zegt Louwman. Volgens het IKNL moet er daarom een plan komen om deze groei in de toekomst aan te kunnen pakken. Huisartsen moeten bijvoorbeeld beter worden getraind en er moeten meer opleidingsplaatsen komen voor dermatologen.

Preventieplan

De onderzoekers stellen bovendien dat er een nationaal preventieplan moet komen om de stijging van het aantal huidkankergevallen af te remmen. De belangrijkste les daarin moge duidelijk zijn: "Smeer je goed in en blijf niet te lang in de zon”, zegt Louwman. Ook moeten patiënten beter worden ingelicht over de gevaren van de zonnebank en het zorgvuldig gebruik van zonnebrandcrème.

Lees ook

Yvonne (54) onderging een neusamputatie: ‘Het begon met een onschuldige vorm van huidkanker’

Bron| AD, RTL Nieuws, Nu.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden