Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze voedingstekorten komen het vaakst voor (en zo los je ze op)

Last van vermoeidheid, futloosheid of andere voor jouzelf onverklaarbare gezondheidsklachten? Grote kans dat het aan je voedingspatroon ligt: deze voedingstekorten komen namelijk regelmatig voor.

En zó los je ze op.

Veelvoorkomende voedingstekorten

Wie zich niet op haar fitst voelt en regelmatig last heeft van een energietekort, een futloos gevoel en slaperigheid, eet wellicht niet gevarieerd genoeg. Verschillende voedingstekorten komen namelijk vaker voor dan je denkt, en die zorgen voor bovengenoemde gezondheidsklachten. Tijd om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Dit zijn de meest voorkomende voedingstekorten:

Ijzertekort

Dat genoeg ijzer binnenkrijgen belangrijk is, weet iedereen wel. Maar wat minder mensen weten is dat er twee verschillende soorten ijzer uit voeding bestaan: heemijzer en non-heemijzer. Deze eerste soort ijzer komt voornamelijk uit dierlijke producten en wordt makkelijk door het lichaam opgenomen, de tweede soort is ook te vinden in niet-dierlijke producten en wordt evenredig minder makkelijk door het lichaam opgenomen. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het dus belangrijk om goed op het ijzergehalte te letten. Om deze hoeveelheid op peil te letten kun je voedingsstoffen als bonen, bladgroenten (boerenkool, spinazie, donkere sla) of zaden in je dagelijkse voeding verwerken. Hoewel een ijzertekort vervelende gevolgen kan hebben voor je gezondheid (vooral vermoeidheid en een verminderd immuunsysteem zijn veelvoorkomende symptomen), is een gevaarlijk ijzeroverschot ook snel behaald. Overleg dus altijd met je arts voordat je supplementen slikt.

Lees ook
Eet je blij: déze voedingsstoffen maken endorfine aan

Vitamine D-tekort

Vitamine D-tekort komt vooral in het najaar vaak voor, omdat ons lichaam de vitamine opneemt bij blootstelling aan de zon. Wie niet genoeg van deze vitaminen binnenkrijgt, zal een vermoeid gevoel ervaren. Om dit op te lossen is regelmatige blootstelling aan de zon en buitenlucht van belang, en is het goed om te weten dat je lichaam ook vitamine D opneemt wanneer je de zon niet direct ziet of voelt. Genoeg tijd in de buitenlucht doorbrengen is dus key. Voor dit tekort is het slikken van supplementen iets makkelijker: een pilletje per dag volstaat al. Vitamine D haal je daarentegen minder makkelijk uit voeding.

Vitamine B12-tekort

Wie een tekort aan vitamine B12 heeft, zal hier in het dagelijkse leven wellicht niets van merken. Toch is het behoorlijk gevaarlijk, want het kan je rode bloedcellen en hersenen aantasten. Vooral oudere mensen hebben last van een tekort aan vitamine B12, omdat je lichaam automatisch minder ervan opneemt in de loop der jaren. Ook vegetariërs en veganisten doen er goed aan om een supplement te slikken, omdat het voornamelijk in dierlijke producten terug te vinden is (denk eieren, melk en andere zuivelproducten).

Lees ook
Dit is wanneer je supplementen met ijzer het beste kunt innemen

Calciumtekort

Calcium is belangrijk voor de groei van een kind, maar ook op latere leeftijd heeft je lichaam er genoeg van nodig. Het houdt de botten sterk en zorgt voor een fit gevoel. Hoewel er genoeg calciumsupplementen te koop zijn, wordt er de laatste tijd sterk getwijfeld aan de werking hiervan. Gelukkig kun je genoeg calcium uit voeding halen: vooral in donkergroene groenten zoals broccoli, spinazie en boerenkool is de hoeveelheid hoog. Ook in zuivelproducten en plantaardige alternatieven vind je calcium terug.

Bron | Healthline

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden