null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze voedingsmiddelen zijn de reden dat je scheten zo stinken

Af en toe kunnen we er niet om heen: je voelt het rommelen in je buik en voor je het weet ontsnapt er lucht uit je darmkanaal. Soms kun je er zonder schaamte mee wegkomen. Niet alle winden ruiken namelijk even erg. Maar onder andere omstandigheden hangt er al snel een rottende geur in de ruimte. Dit is waarom sommige scheten zo stinken.

Hoe kan het dat je scheten zo stinken?

Laten we voorop stellen dat het volkomen normaal is om af en toe een wind te laten. De buurtvrouw, je collega en zelfs de koningin, iedereen doet het. Het hoort nou eenmaal bij een gezonde werking van het spijsverteringssysteem. "Mensen laten gemiddeld 14 tot 22 winden per dag", zegt diëtiste Marta Valles Ferraz. Meestal is het laten van een wind dus heel gezond. Maar in sommige gevallen kan het ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Bovendien zijn er een paar voedingstoffen die ervoor kunnen zorgen dat je winden viezer ruiken dan normaal:

Zwavelrijke producten

Wanneer we spreken over een geur die ruikt als rotte eieren, spreken we meestal over een zwavelgeur. Het is dan ook niet gek dat voedingsmiddelen die veel zwavel bevatten ook in onze darmen een vies luchtje produceren. Bekende voorbeelden hiervan zijn vlees en – niet geheel verwonderlijk- eieren. Zwavelrijke producten worden in ons spijsverteringsstelsel afgebroken tot stinkende verbindingen die sulfiden worden genoemd. Andere producten die sulfiden produceren en ervoor zorgen dat je scheten zo stinken zijn knoflook, sulfiet-bevattende wijnen en gedroogde vruchten.

Fodmap’s

Bepaalde soorten koolhydraten kunnen moeilijk worden opgenomen in de dunne darm en komen daardoor onverteerd in de dikke darm terecht. Hier worden ze door middel van darmbacteriën alsnog verwerkt. Maar tijdens dit proces komen extra gassen vrij die voor een vies luchtje kunnen zorgen. De lijst van deze producten is eindeloos. En niet iedereen is overal even gevoelig voor. Bekende fodmap’s zijn ui, paprika, sommige graansoorten, bonen en abrikozen.

Lees ook

Dít kun je doen om maag-, darm en leverklachten te voorkomen

Te veel vezels

Hoewel vezels een gunstige invloed hebben op je spijsvertering, kan een te grote hoeveelheid vezels zorgen voor vieze luchtjes. Ook wanneer je normaal gesproken te weinig vezels eet en vervolgens ineens veel meer vezels gaat eten kun je last krijgen van stinkende darmgassen. Het duurt vaak een paar weken voor je darmstelsel zich heeft aangepast aan een verhoogde vezelinname. Het is daarom beter om je vezelinname geleidelijk op te schroeven tot de aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast kan het helpen om veel water te drinken.

Andere oorzaken

Goed om te weten: Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bepaalde pijnstillers, maagzuurremmers , diarreeremmers, chemotherapie, multivitaminen en vezelsupplementen kunnen een nare geur veroorzaken. Wanneer je bovendien overmatig veel vieze winden laat kan dat ook een teken zijn dat je niet goed tegen bepaalde voedingsstoffen kunt. "Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen kunnen lijden aan overmatig gas is lactose-intolerantie", aldus Valles Ferraz.

Bron | Prevention

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden