Margriet logo
Zalm, noten en ander gezond voedsel. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op dementie

We eten het allemaal weleens: ultrabewerkt voedsel. Denk aan diepvriespizza’s, worstjes, hamburgers, koekjes, cake en ijs. Dat een teveel van deze voedingsmiddelen niet goed is voor de lijn is algemeen bekend. Maar wist je ook dat ze je risico op dementie kunnen verhogen? Desiré van der Kruk, diëtist van Jouw Foodplan, vertelt hoe dat zit.

Grotere kans op dementie

Dementie is een verzamelnaam voor symptomen die de hersenen aantasten. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers doen veel onderzoek naar het ontstaan en de oorzaken van dementie. Het is nog niet bekend hoe we dementie kunnen voorkomen. Wel is duidelijk dat er bepaalde risicofactoren zijn. Door deze te vermijden, kun je de kans op dementie verkleinen.

In een onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Neurology keken onderzoekers naar het voedingspatroon en de gezondheid van meer dan 10.000 personen gedurende een periode van acht jaar. Ze concludeerden dat mensen van wie de dagelijkse calorie-inname voor ten minste 20 procent uit ultrabewerkte voedingsmiddelen bestaat, cognitief sneller achteruitgaan. In vergelijking met mensen die de minste hoeveelheid overbewerkt voedsel aten, scheelt deze achteruitgang in cognitieve functies 28 procent.

Het deel van de hersenen dat betrokken is bij uitvoerende functies, het vermogen om informatie te verwerken en beslissingen te nemen, wordt volgens de onderzoekers bijzonder zwaar getroffen. Er was echter een interessante twist. Als de kwaliteit van het algehele dieet hoog was (wat betekent dat de persoon ook veel onbewerkte en gezonde voedingsmiddelen at), verdween de associatie tussen ultrabewerkte voedingsmiddelen en cognitieve achteruitgang. De bevindingen dragen bij aan het alsmaar groeiende bewijs dat wát we eten de gezondheid van onze hersenen kan beïnvloeden.

Beschermende voedingsmiddelen

Wil je het risico op dementie verminderen? Van twee diëten in het bijzonder, het mediterrane dieet en het MIND-dieet, is in wetenschappelijke studies aangetoond dat ze een sterke bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang. Beide stimuleren ze het eten van peulvruchten, fruit, groente, noten, vis, volkoren, granen en olijfolie.

Over diëtist Desiré van der Kruk

Desiré van der Kruk (25) heeft na het behalen van haar bachelor Voeding en diëtetiek de online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terechtkunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.

desire van der kruk header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie
RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden