null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze voedingsmiddelen geven je libido écht een boost

Bananen, ginseng, oesters, kaviaar, chocola, honing en gember. Allemaal voedingsmiddelen die bekendstaan als afrodisiaca. De producten zouden seksuele lust opwekken en je libido verhogen. Maar is dat ook echt zo?

Wetenschappers van de University of California waren daar ook wel benieuwd naar en namen de proef op de som. Ze onderzochten vijftig van de bekendste afrodisiaca en publiceerden hun bevindingen erover in het internationale vakblad Society for Sexual Medicine.

Chocola en oesters

Het meest nieuwsgierig waren de onderzoekers naar chocola en oesters. De wetenschappers concludeerden dat chocola inderdaad ingrediënten bevat die in verband worden gebracht met een hoog niveau serotonine en phenylethylamine in de hersenen. Twee stoffen die in je brein worden vrijgegeven bij seksuele gevoelens. Dat wil echter niet zeggen dat chocola ook lustopwekkend is. Uit de Amerikaanse studie bleek, dat de groep mensen die chocola aten, geen significante verschillen merkten in vergelijking met de groep die geen chocola had gegeten. Ook van de lustopwekkende werking van oesters konden de wetenschappers geen wetenschappelijk bewijs vinden.

Lustopwekkende levensmiddelen

Van de vijftig voedingsmiddelen hadden slechts twee producten een libidoverhogende werking. De eerste is maca, een wortelsoort die afkomstig is uit het Andes-gebergte. Deze groentesoort zou mannen helpen bij erectiestoornissen en seksuele lust bij vrouwen opwekken. Maca wordt meestal tot een pil of poeder verwerkt en is verkrijgbaar bij natuurwinkels. Ook over de werking van het Koreaanse kruid rode ginseng zijn de onderzoekers positief. Van het kruid wordt gesuggereerd dat het de seksuele opwinding bij vrouwen in de menopauze stimuleert. Het gebruik van ginseng is over het algemeen veilig, stellen de onderzoekers, maar kan ook slapeloosheid veroorzaken.

Lees ook

Goedele Liekens: ’40+ vrouwen hebben vaak een beter seksleven dan hun kinderen’

Bron| Online Library

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden