Déze vitamine verlaagt mogelijk de kans op een melanoom Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Déze vitamine verlaagt mogelijk de kans op een melanoom

Ongeveer 7000 Nederlanders krijgen jaarlijks te horen dat ze een melanoom hebben. Uit een nieuwe studie, uitgevoerd in samenwerking tussen de Universiteit van Oost-Finland en het Kuopio Universitair Ziekenhuis, blijkt dat er een vitaminesupplement is dat mogelijk het risico op een melanoom verkleint.

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat vanuit de pigmentcellen die daar zitten, de zogenoemde melanocyten. Van nature hebben we allemaal pigmentcellen in ons lichaam; deze zijn namelijk verantwoordelijk voor je huidskleur. Zitten er veel van die pigmentcellen bij elkaar, dan ontstaat er een moedervlek op die plek. Pigmentcellen zijn in principe dus niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel muteren (veranderen) in kankercellen; dat is wanneer ze wél schadelijk worden. Die kankercellen gaan zich dan delen en vervolgens ontstaat er een tumor in de huid, wat dus een melanoom genoemd wordt.

Vitamine D

In de normale werking van ons lichaam is vitamine D ontzettend belangrijk. Daarnaast kan het ook een rol spelen bij bepaalde ziekten. Ondanks dat het verband tussen huidkanker en vitamine D al veel is onderzocht, richtten voorgaande studies zich voornamelijk op serum-calcidiolspiegel, waaraan de vitamine-D-status van een patient wordt afgelezen, en het verband met huidkanker.

In de nieuwe studie werden 498 volwassen patienten, met een verhoogd risico op huidkanker, getest bij de dermatologische polikliniek van het Kuopio Universitair Ziekenhuis, waar ervaren dermatologen van de Universiteit van Oost-Finland zorgvuldig hun huid onderzochten. De patiënten werden verdeeld in verschillende risicoklassen voor huidkanker: laag risico, matig risico en hoog risico. Daarbij werden de patiënten ook nog onderverdeeld in drie groepen op basis van hun gebruik van vitamine D-supplementen: niet-gebruikers, occasionele gebruikers en regelmatige gebruikers.

Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek is dat er aanzienlijk minder gevallen met een melanoom waren bij deelnemers die regelmatig vitamine D gebruikten, dan bij niet-gebruikers. Dat betekent dat het risico voor huidkanker bij de regelmatige gebruikers was verminderd.

Aanbevolen hoeveelheid

De resultaten van het onderzoek laten zien dat, zelfs wanneer je maar af en toe vitamine D-supplementen slikt, je een lager risico loopt op een melanoom dan wanneer je geen vitamine D gebruikt.

Ondanks de uitslagen van dit onderzoek raadt Ilkka Harvima, hoogleraar dermatologie en allergologie van de Universiteit van Oost-Finland, sterk af om nu extra veel vitamine D-supplementen in te gaan nemen. “De vraag over wat de optimale dosis orale vitamine D is om gunstige effecten te hebben, moet echter nog worden beantwoord. Totdat we meer weten, raden we aan de aanbevolen hoeveelheid op te volgen.”

Bron | University of Eastern Finland

Sanne van der LindenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden