Margriet logo
Suiker Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Deze vijf voedingsmiddelen versnellen het proces van huidveroudering

Naarmate je ouder wordt, verandert je huid en krijg je te maken met huidveroudering. Je ontkomt er niet aan, maar je kunt het proces wel vertragen door een simpele aanpassing in je levensstijl. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan het proces van huidveroudering vertragen.

Twee experts leggen aan The Healthy uit wat de vijf voedingsmiddelen zijn die je huid verouderen. Deze voedingsmiddelen hebben volgens Dr. Dana Ellis Hunnes, een geregistreerde diëtist en auteur, en Dr. Jessica Krant, een dermatoloog en arts voor levensstijlgeneeskunde een paar dingen gemeen. Ze zijn zeer ontstekingevoelig , missen vezels en antioxidanten en zijn vaak afkomstig van dierlijke bronnen.

Het eten van deze voedingsmiddelen verhoogt volgens de experts de ontstekingsmarkers in je lichaam. Deze markers verkorten kleine DNA-structuren, die zich aan het einde van chromosomen bevinden, waardoor je huid aanzienlijk sneller veroudert.

Het niet eten van voldoende volledig plantaardig voedsel met veel antioxidanten (zoals fruit en groenten) kan ook huidveroudering versnellen, volgens Dr. Ellis Hunnes. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke vrije radicalen die vaak voorkomen in de lijst met ‘slechte’ voedingsmiddelen voor je huid. Zonder antioxidanten kunnen vrije radicalen ontstekingen in je lichaam verhogen en verspreiden, waardoor gezonde huidcellen sneller verouderen.

Volgens Krant en Ellis Hunnes zijn dit de vijf voedingsmiddelen die het proces van huidveroudering versnellen.

1. Suikerhoudende frisdrank en snoep

Geraffineerde, verwerkte suikers die worden aangetroffen in verpakte voedingsmiddelen, zoals frisdrank, snoep en snoeprepen, veroorzaken ontstekingen. Uit dermatologisch onderzoek uit 2010 bleek ook dat suiker de huid veroudert door verknoping van collageenvezels te veroorzaken. Dit veroorzaakt, rimpels en maakt onze huid droger en minder elastisch.

2. Zuivel

Sommige zuivelproducten bevatten veel verzadigde vetten en bevatten gevaarlijke transvetten die ontstekingsremmend zijn en huidveroudering bevorderen. Zoals Dr. Krant zegt: “Uit onderzoek blijkt dat het standaard westerse dieet dat bestaat uit vlees en zuivel, zeer hoog cholesterol bevat, geen vezels, ontstekingen veroorzaakt en de huid sneller veroudert.”

Zuivel kan ook het probleem zijn als je niet kunt achterhalen waarom je puistjes blijft hebben. De melkproteïne-caseïne veroorzaakt ontstekingen en verstopte poriën, wat acne en andere huidaandoeningen veroorzaakt die de snelheid waarmee onze huidcellen veroudering kunnen versnellen.

3. Berwerkt vlees

Spek, pepperoni en salami missen allemaal voedingswaarden en zitten boordevol natrium, wat wallen kan veroorzaken. Bovendien bevatten ze conserveermiddelen die nitraten worden genoemd, die ontstekingen veroorzaken. Vleeswaren verbruiken ook vitamine C, essentieel voor de productie van collageen en een gezonde huid.

4. Gefrituurd eten

Wanneer voedsel wordt gebakken in hete olie, komen er vrije radicalen vrij die de huid beschadigen en ervoor zorgen dat deze snel haar elasticiteit verliest. Ook bevat gefrituurd eten gevaarlijke transvetten en gehydrogeneerde vetten, die de celvloeibaarheid verminderen, de lever overbelasten en ontstekingen bevorderen. Dr. Ellis Hunnes: “Ik raad aan transvetten te vermijden, waarvan bekend is dat ze zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.”

5. Bewerkte koolhydraten

Voorbeelden van bewerkte, geraffineerde koolhydraten zijn bijvoorbeeld wit brood, donuts, gebak, koekjes en chips. Dr. Krant legt uit dat deze voedingsmiddelen ontstekingen veroorzaken, geen voedingswaarde hebben en weinig tot geen vezels bevatten. Meer vezels kunnen de aanmaak van gunstige darmbacteriën bevorderen, wat een boost geef aan het hele systeem van je lichaam en een gezondere huid kan opleveren.

Sanne van de WeteringGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden