Margriet logo
null Beeld

Déze vijf feiten over voeding en borstkanker wil je weten

Er doen zich veel verhalen de ronde over voeding en borstkanker, maar wat is nou een feit en wat een fabel? We weten allemaal dat gezonde voeding belangrijk is voor ons, maar toch is er nog veel onduidelijkheid over wat wel en niet goed is. Gelukkig leert wetenschappelijk onderzoek ons steeds meer en worden feiten en fabels ontrafeld.

Déze vijf wetenschappelijk onderbouwde feiten door Gezondheidsnet in samenwerking met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over voeding en borstkanker zijn belangrijk om te weten.

1. E-nummers veroorzaken geen borstkanker

E-nummers zijn stofjes die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om producten te verbeteren. Denk dan bijvoorbeeld aan kleur- en geurstoffen, conserveringsmiddelen die er voor zorgen dat iets langer houdbaar is of smaakversterkers die je eten lekkerder laten smaken.

E-nummers staan bekend als vreemde of ongezonde chemische stoffen die aan eten toegevoegd zijn, maar dat blijkt zeker niet in alle gevallen waar te zijn. Voordat ze gebruikt mogen worden, worden ze uitvoerig getest op veiligheid door de Europese Autoriteit Voor Voedselveiligheid (EFSA). Als zij besluiten dat de stof veilig is, krijgt het een E-nummer. Dus voeding met E-nummers kun je prima eten zonder dat je bang hoeft te zijn dat het de kans op borstkanker vergroot.

2. Soja zorgt niet voor een hoger risico op borstkanker

Soja is voor veel vegetariërs en veganisten een geliefde vleesvervanger. Toch wordt het vaak in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Tot op heden is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Zolang je gevarieerd eet met veel groente en fruit, kun je gewoon sojaproducten eten of drinken.

3. Voedingssupplementen zijn niet zonder risico’s

Voedingssupplementen slikken is helaas niet zonder risico's. Wanneer je te veel vitamines en mineralen binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat wanneer je voedingssupplementen in hoge doseringen slikt, de kans op kanker vergroot zou worden. Gezonde voeding en gevarieerd eten beschermt beter tegen borstkanker dan het slikken van supplementen. Heb je een vitaminetekort? Dan wordt wel geadviseerd om een supplement te slikken.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

4. Borstvoeding geven kan je beschermen tegen borstkanker

Borstvoeding geven is niet voor iedere vrouw weggelegd, maar als het eenmaal lukt, verkleint het de kans op borstkanker. Daarnaast verklein je de kans van overgewicht voor je kind door het geven van borstvoeding.

5. Al een glas alcohol per dag vergroot de kans op (borst)kanker

Alcohol in alle vormen vergroot je kans op borstkanker en andere soorten kanker. Of je nu bier, een gin-tonic of wijn drinkt: het is de alcohol die schadelijk is. Daarnaast bevat alcohol calorieën, waardoor je gewicht kunt toenemen en overgewicht vergroot je kans op minstens twaalf soorten kanker. Kom er met behulp van de Alcohol Calorieën Calculator achter hoeveel calorieën er in je drankje zitten.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en te leven kunnen we de kans op kanker wel verkleinen.

Bron | Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Gezondheidsnet.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden