Deze vijf dingen wil je weten over glaucoom
Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw langzaamaan steeds verder beschadigd raakt. Dat kenmerkt zich door blinde vlekken in je zicht. Als deze kwaal niet behandeld wordt, kan de ziekte uiteindelijk zorgen voor blindheid. Deze vijf dingen wil je weten over glaucoom.
Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd, bijvoorbeeld door een te hoge oogdruk of een afgeknelde zenuw. Dit zorgt ervoor dat stukjes van de zenuw afsterven en de verbinding tussen het oog en de hersenen achteruitgaat. In het begin zijn de klachten nog wat vaag en lastig op te merken: het gezichtsveld wordt met name aan de rand kleiner. Langzaam maar zeker wordt dit erger en kunnen er blinde vlekken ontstaan.
1 Glaucoom ontwikkelt zich langzaam
Glaucoom is een aandoening die zich langzaam ontwikkelt. Je kunt hier dan ook jaren mee rondlopen voordat je er iets van merkt. Zeker in de eerste jaren heb je er namelijk meestal geen klachten door. Volgens Thuisarts wordt glaucoom vaak ontdekt als er nog geen klachten zijn, bijvoorbeeld tijdens onderzoeken voor andere klachten of een bril, of omdat de aandoening in de familie voorkomt. De klachten ontstaan pas als je gezichtsveld aanzienlijk kleiner geworden is. Je merkt dan dat je je vaker stoot, dingen niet opmerkt en niet meer alles ziet. Glaucoom wordt vaak pas laat ontdekt, omdat het midden van het gezichtsveld het langst goed blijft zien.
Goed om te weten: glaucoom kan zich ook opeens voordoen. Er is dan sprake van een acuut glaucoom, waarbij de oogdruk plotseling heel hoog is of er aanvallen zijn waarbij deze erg stijgt. Hiervoor is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar dit moet wel met spoed behandeld worden. Als je acuut glaucoom hebt, zorgt dat voor vervelende klachten: van hevige pijn in en rond het oog tot een oog dat rood en dof is. Ook kun je wazig zien en last hebben van misselijkheid, hoofdpijn en overgeven. Herken je deze klachten, dan is het belangrijk dat je medische hulp inschakelt. Acuut glaucoom moet namelijk direct behandeld worden om schade aan de oogzenuw te voorkomen.
2 Glaucoom kan erfelijk zijn
Wist je dat glaucoom erfelijk kan zijn? Thuisarts legt uit dat de kans dat je de aandoening krijgt groter is als je ouders, kinderen, broers, zussen of grootouders dit ook hebben. Op dit moment zijn er nog geen testen die kunnen aantonen of je erfelijke aanleg voor glaucoom hebt. Oogartsen raden dan ook aan om je ogen vanaf je veertigste geregeld te laten controleren, zodat een beginnend glaucoom tijdig opgespoord kan worden.
3 In sommige gevallen is glaucoom aangeboren
Glaucoom kan op verschillende oorzaken hebben, waaronder erfelijkheid. Daarbij kan glaucoom in sommige gevallen ook aangeboren zijn en tijdens de zwangerschap ontstaan. Dit wordt ook wel congenitaal glaucoom genoemd. Volgens het Oogziekenhuis komt dit maar heel erg weinig voor. Aangeboren glaucoom zorgt ervoor dat kinderen grote ogen hebben en niet goed tegen licht kunnen. Als je deze klachten herkent bij je (klein)kind, is het belangrijk dat dit gecontroleerd wordt door een medisch expert.
4 Blindheid kan veroorzaakt worden door glaucoom
Glaucoom zorgt ervoor dat je zicht langzaam minder wordt. Het begint meestal met blinde vlekken, die zich steeds verder uitbreiden. Uiteindelijk kan de aandoening dan ook tot blindheid leiden. Volgens Specsavers wordt vijftien procent van de mensen met glaucoom blind. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je ogen te laten onderzoeken, zeker als je erfelijke aanleg hebt. Er zijn namelijk behandelmogelijkheden om de schade te beperken.
5 Glaucoom kan behandeld worden
De oogziekte beschadigt de oogzenuw, maar dit betekent niet dat er geen behandeling mogelijk is. Als glaucoom in een vroeg stadium opgemerkt wordt, is de aandoening zelfs goed te behandeling. Met deze behandeling kan de verdere beschadiging van de oogzenuw afgeremd of gestopt worden. Volgens het Oogfonds zijn er meerdere behandelmethodes. Vaak wordt gestart met oogdruppels en als deze niet voldoende werken, kan een operatie of laserbehandeling overwogen worden.