null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze vier bijzondere feitjes over vet wist je vast nog niet

Vet, we hebben het allemaal! En hoewel we dit over het algemeen liever kwijt dan rijk zijn, kleven er ook een aantal goede kanten aan je vetrandje. Niet alle vetcellen zijn namelijk even slecht.

Wist je bijvoorbeeld dat gewichtsverlies geen invloed heeft op de hoeveelheid vetcellen die we hebben? We zochten de meest bizarre vetfeitjes voor je uit.

1. Na je 20ste blijft de hoeveelheid vetcellen gelijk

Vetcellen groeien doordat er vet in wordt opgeslagen. Wanneer er eenmaal te veel vet in één cel zit, splitst de cel zich, waardoor het aantal vetcellen in rap tempo vermeerdert. Dit splitsingsproces gebeurt voornamelijk in fases wanneer een kind enorme groeispurten doormaakt, bijvoorbeeld tijdens de pubertijd. Na je 20ste blijft de hoeveelheid vetcellen stabiel. Er sterven daarna nog wel vetcellen af, maar die worden door je lichaam ook weer bijgemaakt zodat het niveau op pijl gehouden wordt. Ieder jaar vervangt je lichaam op deze manier zo’n tien procent van je vetcellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

2. Wanneer je in een periode flink aankomt, krijg je niet ineens meer vetcellen

Je zou misschien denken dat gewichtsverlies, of het aankomen in gewicht, effect heeft op het aantal vetcellen, maar niks is minder waar. Wanneer je afvalt, krimpen je vetcellen wel. Dat komt omdat de hoeveelheid vet per vetcel verandert. Wanneer je aankomt, gebeurt het omgekeerde. Alleen door een medische ingreep, zoals liposuctie, kun je vetcellen laten verwijderen. Maar ook dit is tijdelijk. Het lichaam maakt daarna gewoon weer nieuwe vetcellen aan totdat het oude niveau wordt bereikt. Vaak gaan die vetcellen dan wel op een andere plek zitten. Grappig genoeg krijgt veertig procent van de vrouwen daardoor na een liposuctie een grotere cupmaat.

3. Lage hoeveelheid vetcellen zorgt er wel voor dat je makkelijker afvalt

Hoewel je vetcellen niet verminderen als je afvalt, kan een grote hoeveelheid vetcellen er wel voor zorgen dat je minder makkelijk afvalt. Wanneer je namelijk veel vetcellen hebt en gaat afvallen, zijn al je vetcellen maar met een klein beetje vet gevuld. Deze geven dan minder van het hormoon leptine af. En dit hormoon is belangrijk voor het stillen van het hongergevoel. Daardoor krijg je dus eerder en hongersignaal en is het moeilijker om blijvend een laag gewicht te behouden.

4. Vet heeft ook een positieve functie

Vet staat altijd in een negatief daglicht, maar wist je dat het noodzakelijk is voor een gezond lijf? Vetcellen zijn namelijk noodzakelijk voor je energiestofwisseling en een goed afweersysteem. Bij een te laag vetpercentage ben je daardoor sneller vatbaarder voor ziektes, virussen en bacteriën.

Lees ook

Dít zijn volgens artsen de drie beste methodes om vet te verbranden

Bron| Gezondheidsnet

beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden