Dít kan ervoor zorgen dat endometriose sneller herkend wordt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze verandering zou kunnen zorgen dat endometriose sneller herkend wordt

Hoewel naar schatting één op de tien vrouwen last heeft van endometriose duurt het stellen van de diagnose vaak nog lang. De meeste vrouwen bezoeken meer dan tien keer een huisarts voordat ze een doorverwijzing krijgen. Hierdoor kan het gemiddeld wel acht jaar duren voordat endometriose wordt gediagnostiseerd. Dat moet anders. En dat kan ook. Volgens een nieuwe studie is er namelijk een belangrijke verandering nodig waardoor endometriose sneller herkend kan worden.

En op welke symptomen kun je zelf alert zijn?

Wat is endometriose?

De binnenkant van je baarmoeder heeft een laagje slijmvlies, ook wel endometrium genoemd. Bij endometriose zit er ook buiten de baarmoeder weefsel dat op dit slijmvlies lijkt. Dit kan terecht komen in of op je eierstokken, tussen je baarmoeder en je blaas, tussen je baarmoeder en de endeldarm, in je buikholte, in je darmwand, op de ophangbanden van je baarmoeder of diep in de wand van de baarmoeder zelf (adenomyose).

Net als in je baarmoeder groeit dit weefsel elke maand aan en breekt het vervolgens weer af. Hierdoor gaat het bloeden. Dat bloed kan niet naar buiten, waardoor het in je lichaam voor een ontsteking en verkleving kan zorgen. Zo kan bij een verkleving in de buikholte het buikvlies bijvoorbeeld vergroeien met organen. Ook kunnen er in je eierstok een soort holtes ontstaan die gevuld zijn met (oud)bloed.

Symptomen

Vooral vrouwen tussen de 20 tot 55 jaar kunnen last hebben van endometriose. Hoewel het een hevige pijn kan veroorzaken, ervaren niet alle vrouwen hier klachten door. Ook kunnen klachten de ene keer heviger zijn dan de andere keer. Het is goed om alert te zijn op de volgende symptomen:

Hevige pijn onder in de buik (vooral bij ongesteldheid) dat kan uitstralen naar de rest van de buik, de rug en benen:

  • Darmkrampen of pijn bij het poepen
  • Pijn bij het vrijen
  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Diarree
  • Verstopping
  • Schouderpijn
  • Vermoeidheid
  • Niet zwanger kunnen worden
  • Endometriose sneller herkend

Een probleem bij endometriose is dat het vaak lang duurt voor er een diagnose wordt gesteld. Dit terwijl sommige vrouwen hier chronische pijn door ervaren, wat niet alleen fysiek een beperking vormt maar ook de mentale gezondheid kan beïnvloeden. Volgens een nieuw onderzoek zou endometriose sneller herkend kunnen worden door middel van de juiste communicatie. Het blijkt namelijk dat door miscommunicatie de klachten van vrouwen door huisartsen vaak niet goed worden begrepen, waardoor ze niet de juiste behandeling en diagnose krijgen of hier lang op moeten wachten. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen de symptomen die ze voelden niet associeerden met pijn. Daarnaast bleek dat vrouwen vaak metaforen en vergelijkingen gebruiken om hun pijn te beschrijven. Zo werd de pijn door deelnemers omschreven als messteken, waardoor sommige huisartsen eerder zenuwpijn of een infectie dachten.

Daarnaast gaven vrouwen in het onderzoek aan zich niet gehoord te voelen wanneer ze hun klachten probeerden te omschrijven. Ook voelden vrouwen zich ontmoedigd, opgejaagd of zelfs geïntimideerd.

Lees ook:
Bij deze aandoeningen stellen artsen vaak een verkeerde diagnose

Betere communicatie

Volgens het onderzoek zou zowel vanuit de huisarts als vanuit vrouwen met klachten de communicatie beter moeten, zodat een diagnose veel eerder kan worden gesteld. Daarbij zouden huisartsen hun kennis van pijnmetaforen mogelijk kunnen uitbreiden, maar is het ook goed voor vrouwen om de pijn zo helder mogelijk te omschrijven. Daarnaast blijft pijn subjectief, waardoor endometriosepijn een uitdaging zal blijven om vast te stellen. Wees daarom zelf alert op het rijtje met symptomen en onthoud dat je de ene keer hevigere klachten kunt hebben dan een andere keer. Het kan daarbij helpen om een dagboek met je klachten bij te houden om patronen sneller te ontdekken.

Bron | Science alert, Thuisarts, UMCG
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden