null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze verandering zou het aantal doden door darmkanker kunnen voorkomen

Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in ons land. Bevolkingsonderzoek is daarom belangrijk. Maar vanaf welke leeftijd?

Volgens experts, zou de huidige leeftijdsgrens van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker verlaagd moeten worden. En daar is een goede reden voor.

Tussen de 55 en 74 jaar

Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe kleiner de kans dat iemand eraan overlijdt. Sinds 2014 worden daarom alle Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 55 en 74 jaar opgeroepen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Experts stellen nu, dat ook jongere mensen zouden moeten kunnen deelnemen. De afgelopen jaren heeft het bevolkingsonderzoek er voor gezorgd dat het risico op sterfte door darmkanker flink is afgenomen. Maar volgens artsen en de Maag Lever Darm Stichting, neemt dit risico nog meer af wanneer Nederlanders zich al vanaf 50 jaar zouden kunnen laten onderzoeken.

Hoe werkt zo'n bevolkingsonderzoek?

De meeste mensen die darmkanker hebben, zijn 55 jaar of ouder. Bij het bevolkingsonderzoek worden mensen in deze leeftijdscategorie gevraagd om een aantal monsters van hun ontlasting in te leveren. Deze ontlasting wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht op bloed. Wanneer dit wordt aangetroffen, zou dit mogelijk kunnen wijzen op darmkanker.

Na deze uitslag volgt meestal een colonscopie (darmonderzoek) om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van deze ziekte. Op die manier kan de ziekte worden opgespoord, voordat de patiënt last heeft van klachten. “Vijf jaar na invoering kunnen we spreken van een groot succes”, zegt Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “Met een deelnamegraad van 72 procent is Nederland internationaal koploper deelname bevolkingsonderzoek, zijn er duizenden gevallen van darmkanker opgespoord en is er veel onnodig leed voorkomen.”

Lees ook

Darmkanker: hoe merk je dat je het hebt?

Verhoogd risico bij vijftigers

Toch stelt de stichting dat de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek moet worden verlaagd. Eerdere onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat het risico op het krijgen van darmkanker al eerder begint dan 55. Ook Europese richtlijnen schreven in 2014 voor dat het bevolkingsonderzoek zou moeten beginnen bij vijftig jaar. Maar waarom doen we het in Nederland dan toch anders?

“Bij de invoering van het bevolkingsonderzoek is van de Europese richtlijn afgeweken”, verklaart Prof. Dr. Ernst Kuipers van het Erasmus MC. “Belangrijke reden daarvoor was dat destijds de capaciteit van de colonscopiecentra onvoldoende was om ook de groep van vijftig tot 55-jarigen te screenen.” Volgens de professor is dat anno 2019 geen probleem meer. “Doordat er extra artsen en verpleegkundigen zijn opgeleid kunnen we de extra colonscopieën nu goed aan. Alle reden om nu de leeftijdsgrens te verlagen.’

Onnodige sterfgevallen voorkomen

In 2018 kregen meer dan 14.000 mensen de diagnose darmkanker, 5038 mensen overleden dat jaar aan de ziekte. “Vroege opsporing voorkomt duizenden onnodige sterfgevallen. Nu het bevolkingsonderzoek in Nederland volledig is uitgevoerd, is het goed te kijken hoe we het nog effectiever kunnen maken”, zegt ook Dr. Monique van Leerdam, maag-darm-leverarts in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Uit een peiling van de Maag Lever Darm Stichting, blijkt dat ook de Nederlandse bevolking positief staat tegenover een verlaging. Of de overheid met de verlaging akkoord gaat, is nog niet bekend.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Maag Lever Darm Stichting

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden