null Beeld

Deze thee verlaagt volgens wetenschappers de bloeddruk

Kruidenthee zoals kamille- en brandnetelthee is misschien best goed voor je. Maar als je écht gezond bezig wilt zijn, dan drink je in elk geval een paar koppen zwarte thee of groene thee per dag. Deze theesoorten verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee de kans op een beroerte. Met drie koppen per dag heb je al voordeel. Wetenschappelijk bewezen!

Het Voedingscentrum

Vanwege de bewezen gezondheidseffecten adviseert het Voedingscentrum om elke dag drie koppen groene of zwarte thee te drinken. En dat is niet alleen goed voor je bloeddruk. Zo is er van groene thee ook 'grote bewijskracht' dat van drie koppen per dag het slechte LDL-cholesterol verlaagt, wat gunstiger is voor je hart en bloedvaten. Verder is het aannemelijk dat het drinken van ten minste vier koppen zwarte of groene thee samenhangt met een lager risico op diabetes type 2.

Oolongthee en witte thee

De gezondheidsvoordelen gelden alleen voor échte thee. Dus van thee die van de ‘theeplant’ Camellia sinensis komt. Witte thee en oolongthee komen ook van de theeplant. Oolongthee is een half geoxideerde thee en ligt dus een beetje tussen groene en zwarte thee in. Het is daarom aannemelijk dat de gezondheidseffecten voor zwarte en groene thee ook gelden voor oolongthee. Witte thee is het minst bewerkt. Het is niet onderzocht of de gezondheidseffecten vergelijkbaar zijn met die van zwarte of groene thee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Theïnevrije thee

Misschien dat de gezondheidseffecten van groene en zwarte thee ook gelden voor thee waar de cafeïne (bij thee ook wel theïne genoemd) uit is gehaald. Maar dat is niet onderzocht. Daarom geldt het advies van drie koppen thee per dag niet voor theïnevrije thee. Al is het drinken hiervan verder natuurlijk wel een prima manier om genoeg vocht binnen te krijgen.

Kruidenthee verhoogt soms de bloeddruk

Kruidenthee zoals rooibos- en kamillethee is geen echte thee, omdat het niet van de theeplant komt. Kruidenthee telt daarom niet mee met de drie koppen zwarte thee en groene thee. Sommige kruidenthee’s zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen zelfs de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.

Bron | Voedingscentrum

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden