Ziekte van Dupuytren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen wijzen op de ziekte van Dupuytren

Overal in je lichaam zit bindweefsel, waardoor onder andere je botten, bloedvaten en pezen op de juiste plaats blijven. Meestal ben je je niet bewust van hoeveel je bindweefsel doet, tot er iets mis mee is. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Dupuytren, waarbij verdikkingen, knobbels of strengen onder de huid ontstaan.

We vertellen je wat je moet weten over deze aandoening.

Wat is de ziekte van Dupuytren?

In 1831 was baron Guillaume Dupuytren de eerste die de ziekte van Dupuytren beschreef en behandelde. Hij kwam erachter dat mensen met deze aandoening last krijgen van verdikkingen van het bindweefsel in één of beide handen. Deze voelen onder je huid aan als knobbels of strengen en worden in de loop van de jaren steeds korter. Door deze samentrekkingen wordt de aandoening ook wel contractuur (wat samentrekkingen betekent) van Dupuytren genoemd. Door deze samentrekkingen gaan je vingers of duim steeds krommer staan en is het uiteindelijk moeilijk of zelfs onmogelijk om je vingers te strekken.

Oorzaken

Hoe de ziekte van Dupuytren onstaat is niet duidelijk. Wel is bekend dat mensen tussen veertig en zestig jaar, en met name mannen boven de vijftig, er last van krijgen. Op latere leeftijd komt de ziekte ook vaker voor bij vrouwen en hebben evenveel mannen als vrouwen er last van. Ook komt de aandoening in sommige families vaker voor dan in andere.

Wel zijn er bepaalde factoren die een invloed kunnen hebben op de ziekte. Zo spelen omgevingsfactoren, zoals roken of overmatig alcoholverbruik mee, net als andere ziektes en een eerder handtrauma. Ook hebben mensen met de ziekte van Ledderhose (een vergroeiing van bindweefsel in de voetzool) of de ziekte van Peyronie, waarbij een verharde plek in de penis ontstaat, een grotere kans om een contractuur van Dupuytren te krijgen.

Klachten van een contractuur van Dupuytren

We schreven al dat de ziekte van Dupuytren zorgt voor verdikkingen van het bindweefsel in je hand. Vaak begint de aandoening met weinig klachten, maar wordt de ziekte door de jaren heen erger. De knobbels en lichte verhardingen worden erger en de strengen die naar je vingers lopen worden steeds korter. Hierdoor gaan je vingers langzamerhand krommer staan. Je vingers strekken wordt dan moeilijker. Je kunt dan last krijgen van onhandigheid, het stoten van je handen of vingers of je hebt moeite met het aandoen van je (hand)schoenen.

Behandeling

Je kunt niet voorkomen dat je een contractuur van Dupuytren krijgt en de diagnose is ook niet uit te stellen. Oefeningen of massages hebben geen zin en ook baden, smeren met olie, zalf of crèmes helpt niet. Ook zijn er geen medicijnen voor de contractuur. Een behandeling die wel mogelijk is, is een operatie. Deze wordt gedaan als je erg veel last hebt bij het gebruiken van je handen. Het nadeel van deze operatie is dat het geen blijvende oplossing is. De klachten komen namelijk vaak weer terug.

Bron | Thuisarts, Rijnstate

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden