null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze symptomen wijzen erop dat je mogelijk last hebt van een vleesboom

Wist je dat zo'n 40 procent van de vrouwen een vleesboom heeft? In veel gevallen kan dit niet zo veel kwaad. Maar wanneer de vleesboom groeit, kan het ervoor zorgen dat het op de organen gaat drukken, waardoor je last krijgt van klachten.

Een vleesboom, ook wel een myoom genoemd, is een goedaardige verdikking in de wand van de baarmoeder. De verdikking bestaat uit spier- en bindweefsel.

Vleesboom: verdikking van het weefsel

Schommelingen in de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron kunnen ervoor zorgen dat het spier- en bindweefsel van de baarmoeder groeit, en er een vleesboom ontstaat. Deze vleesboom kan variëren in grootte. Soms is 'ie niet groter dan een speldenknop en in een enkel geval groeit het uit tot het formaat van een sinaasappel, of zelfs een voetbal. Omdat de vleesboom groeit door de geslachtshormonen, lopen alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd kans dat ze één of meerdere myomen ontwikkelen. Bijna de helft van de vrouwen jonger dan vijftig jaar heeft een vleesboom. Vrouwen met een donkere huidskleur hebben wel vaker een myoom dan vrouwen met een lichte huid.

Verschillende soorten

Veel vrouwen hebben een vleesboom zonder dat ze het weten. Of een vrouw klachten heeft, hangt onder andere af van de plaats en omvang van de vleesboom. De meest voorkomende vorm groeit in of aan de buitenkant van de spierwand, maar de vleesboom kan ook ontstaan onder het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoederwand. Wanneer het weefsel aan de buitenkant groeit en nog maar met een kleine vertakking verbonden is aan de baarmoeder, kan dit ernstige pijn veroorzaken. Ook als de myoom grote proporties aanneemt, geeft het vaak veel vervelende klachten.

Symptomen die mogelijk wijzen op een vleesboom

Doordat het baarmoederoppervlak is uitgerekt, kan het zijn dat je last krijgt van zwaardere menstruatie. Andere symptomen zijn een drukkend gevoel op de onderbuik (of op de blaas) of lage rugpijn. Myomen kunnen ook invloed hebben op de vruchtbaarheid. Dit hangt af van de grootte en de plaats waar ze zitten. Zwangere vrouwen kunnen door een vleesboom complicaties krijgen, zoals buikpijn, een vroeggeboorte of een miskraam. Soms is een natuurlijke bevalling niet mogelijk en is een keizersnede nodig.

Vleesbomen worden in veel gevallen bij toeval ontdekt tijdens een inwendig onderzoek. Wanneer het myoom klachten geeft kan een arts je ook doorverwijzen voor een nader onderzoek. Dit gebeurt vaak via een vaginale echo of curettage waarbij onregelmatigheden in het baarmoederslijmvlies kunnen worden opgespoord.

Behandelingen

Vleesbomen zijn in veel gevallen echter onschuldig. Als je geen klachten hebt, hoeft er ook niks aan gedaan te worden. Het goede nieuws is bovendien dat de meeste vleesbomen na de overgang vanzelf verschrompelen doordat je lichaam minder oestrogenen aanmaakt. Behalve medicijnen kunnen operaties helpen om vleesbomen te verwijderen. De zwaarte van de operatie is afhankelijk van de grootte en de dieptegroei in de spierwand. Hoe dieper de vleesboom in de spierwand zit, hoe moeilijker de operatie. Meestal gebeurt wordt de vleesboom weggesneden via een buisje dat door de buikwand of vagina wordt ingebracht. In zeldzame gevallen moet ook de baarmoeder worden weggehaald.

Lees ook

Dit is wat je moet weten over cysten op je eierstokken

Bron | Alles wat je moet weten over de overgang (Saron Petronilia), Gezondheidsplein, UMC Utrecht

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden