Déze symptomen van de overgang ken je waarschijnlijk nog niet
Opvliegers, gewichtstoename en vaginale droogheid: allemaal ‘typische’ symptomen die wijzen op de overgang. Maar er zijn ook een paar minder bekende symptomen van de menopauze.
We leggen het uit.
Onbekende symptomen van de overgang
Een van de eerste dingen waaraan je merkt dat je in de overgang zit, is het veranderen van je menstruatie. Als je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad, spreken we van de menopauze. Andere symptomen die je dan kunt merken, zijn opvliegers, gewichtstoename, nachtelijk transpireren, vaginale droogheid, een lager libido en mentale klachten. Volgens Joey Remenyi, audioloog en therapeut in neuroplasticiteit, bestaan er ook minder bekende klachten die regelmatig voorkomen tijdens de overgang.
Oorsuizen
Wie last heeft van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, hoort altijd een suizend, rinkelend, fluitend of zoemend geluid in het oor. In veel gevallen is de oorzaak van oorsuizen onduidelijk. Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de overgang, kúnnen zorgen voor vervelende geluiden, maar tinnitus komt niet uitsluitend voor tijdens de menopauze. Een andere verklaring voor oorsuizen tijdens de overgang is dat tinnitus vaker samenhangt met ouderdom. Oorsuizen heeft mogelijk te maken met de beschadiging van gehoorcellen. Gehoorverlies door ouderdom kan de oorzaak zijn van zo’n beschadiging. Tinnitus kan dus ook toevallig samenvallen met de overgang.
Lees ook:
Déze symptomen kunnen wijzen op de overgang
Duizeligheid
Ben je licht in je hoofd of heb je het gevoel dat je gaat flauwvallen? Dan ben je niet de enige. Een hoop vrouwen ervaren deze klachten tijdens de overgang. Toch wordt het symptoom volgens de wetenschap niet meteen veroorzaakt door hormonale veranderingen. Een paar verklaringen voor duizeligheid tijdens de overgang zijn oververmoeidheid, paniekaanvallen, opvliegers, stress, een lage bloedsuikerspiegel en bloedarmoede. Ook zou je evenwichtshormoon last hebben van de hormonale veranderingen. Sommige vrouwen hebben daardoor last van draaiduizeligheid. Ben je erg vaak duizelig tijdens de overgang? Neem dan contact op met je huisarts. Voldoende slaap, ontspanning en beweging, maar ook het minderen met koffie en alcohol kan duizeligheid verminderen.
Bron | Red, Overgangsklachten.org, A. Vogel
Beeld | Getty Images