Déze symptomen na een tekenbeet kunnen wijzen op de ziekte van Lyme
Na een wandeling in de natuur is het natuurlijk altijd belangrijk om te checken of je een tekenbeet hebt. Heb je een teek, dan haal je 'm zo snel mogelijk weg. Maar op welke symptomen moet je dan letten om de ziekte van Lyme te herkennen?
We zetten ze op een rij.
De ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme ontstaat door een besmetting met de bacterie Borrelia burgdorferi. Ongeveer een op de vijf teken draagt die bacterie bij zich. Maar ook als je gebeten wordt door een besmette teek, leidt dat niet altijd tot de ziekte. Het RIVM schat de kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet op ongeveer twee procent. Bij een aandoening als de ziekte van Lyme, is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de behandeling. Op die manier kan de bacterie zich nog niet goed settelen in het lichaam.
Lees ook:
Onderzoek RIVM: deel van Lyme-patiënten houdt nog lang klachten
Symptomen van de ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme kan zich op veel verschillende manieren uiten, met zeer uiteenlopende symptomen. Ook het moment waarop de klachten als eerst ontstaan, verschilt van persoon tot persoon. Toch zijn er wel een aantal duidelijke symptomen waarop je kunt letten, na een tekenbeet.
1. Een rode of blauwrode kring of vlek
Het eerste teken dat de teek besmet was met de bacterie en dus de ziekte van Lyme op jou overgebracht heeft, is vaak een rode kring of vlek op de huid. Heb je een donkere huidskleur, dan ziet de vlek er vaak blauwig of gelig uit. Dit symptoom heet een erythema migrans en ontstaat meestal zo’n vier tot tien dagen nadat je de tekenbeet opgelopen hebt. Het kan echter tot drie maanden later nog opduiken.
Lees ook:
Experts waarschuwen: kans op TBE-virus door tekenbeet neemt toe
Lange tijd werd gedacht dat dit een van de symptomen is die áltijd voorkomt bij de ziekte van Lyme, maar dat hoeft niet. Sommige mensen hebben de Lyme-bacterie gekregen zonder dat ze een kring of vlek gehad of opgemerkt hebben. Als je zo’n kring of vlek op je huid krijgt weet je echter wel zeker dat je de ziekte van Lyme hebt. Het is dan heel belangrijk dat je naar de huisarts gaat en de behandeling start.
2. Koorts en griepachtige klachten
Ook kun je al snel na de tekenbeet last krijgen van een vervelend, grieperig gevoel. Denk dan aan koorts, hoofdpijn, aanhoudende keelpijn en vermoeidheid. De lymfeklieren kunnen ook opgezwollen raken. Ook hier geldt: dat hoeft niet. Je kunt ook de ziekte van Lyme hebben zonder deze symptomen in de eerste weken. Soms komt dit tegelijk met de rode vlek, maar het kan ook los van elkaar voorkomen.
3. Spier- en gewrichtspijn
Ook spierpijn en gewrichtsklachten zijn symptomen die kunnen wijzen op de ziekte van Lyme. Bij gewrichtsklachten kun je bijvoorbeeld denken aan één of meerdere pijnlijke dikke gewrichten, vooral in de knieën. Ook kunnen er blauwe plekken ontstaan zonder duidelijke reden. Spierpijn kan in het hele lichaam voorkomen.
4. Krachtverlies of een doof gevoel in armen en benen
Na de tekenbeet kan de Borrelia-bacterie in de bloedbaan terechtkomen. In plaats van de meer lokale reacties kunnen de symptomen van de ziekte van Lyme zich dan verder in het lichaam verspreiden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in het centrale zenuwstelsel terechtkomen, waardoor ze de hersenen en het ruggenmerg kunnen aantasten. Dan kun je in eerste instantie last krijgen van krachtverlies of een doof gevoel in armen en benen. Later kan dat zich uitbreiden tot uitvalsverschijnselen, dubbelzien en zenuwpijn.
5. Hartklachten
In 2015 werd al bekend dat de ziekte van Lyme zich ook kan uiten in hartklachten. In eerste instantie vaak mild, maar soms kunnen hartritmestoornissen zeer ernstig worden. Het kan zelfs zo zijn dat er blijvende schade aan het hart ontstaat, of dat de plaatsing van een pacemaker noodzakelijk is.
Meer mogelijke symptomen bij ziekte van Lyme
Zoals je aan de bovenstaande symptomen kunt zien, kan de ziekte van Lyme op veel verschillende manieren tot uiting komen. Naast deze klachten kunnen ook atypische symptomen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan neurologische uitval, extreme hoofdpijn of psychische problemen. Hierdoor kan het soms lastig zijn om een juiste diagnose te stellen.
Behandeling
Herken je deze symptomen die mogelijk passen bij de ziekte van Lyme? Ga dan direct naar de huisarts. Bij een rode vlek of kring op de huid krijg je bijna altijd direct antibiotica voorgeschreven, omdat dit in de meeste gevallen zeker erop wijst dat je de bacterie hebt opgelopen. Ook bij andere klachten van Lyme kan de huisarts bloedtesten doen of je doorsturen naar een specialist. Die kan meer onderzoeken doen en je mogelijk met langdurige antibiotica behandelen.
Sommige mensen met de ziekte van Lyme houden echter ook na de behandeling nog last van hun symptomen. Vooral als klachten pas later ontstaan of op een andere plek van je lichaam zitten, kan het soms lastig zijn om de diagnose te stellen. Welke behandeling precies past bij de klachten, verschilt van persoon tot persoon.
Bron | Thuisarts, Tekenradar, Stichting Tekenbeetziekte, NPO Kennis
Beeld | Getty Images
Margriet 24 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: zin in Italië! De lekkerste Italiaanse recepten, het Italiëgevoel thuis creëren, 10 feiten & fabels over koolhydraten voor de pastaliefhebber en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.