null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op wondroos

Heb je een wondje, muggenbult, schaafwond of puistje en wordt de huid daaromheen warm, pijnlijk en rood? Dan kan het zijn dat je wondroos hebt – zeker als het op je benen zit. Je hebt dan een bacteriële infectie van de diepere lagen van je huid. Naast pijn aan de huid, zijn er nog een heel aantal andere symptomen die kunnen wijzen op wondroos.

We leggen uit wat wondroos is, hoe je de symptomen herkent én wat je dan moet doen.

Wat is wondroos?

In medische termen heet wondroos erysipelas, en het wordt ook soms belroos genoemd. Wondroos ontstaat wanneer bacteriën via beschadigde huid – bijvoorbeeld een wondje of muggenbult - je lichaam inkomen. Dat zijn meestal bacteriën met de naamstreptokokken of stafylokokken. Die settelen zich vervolgens in de diepere lagen van je huid, waar ze voor ontstekingen zorgen. En dat zorgt voor vervelende symptomen, die we kennen van wondroos. Je kunt overal op je lichaam wondroos krijgen, maar het komt vooral vaak voor in één van de benen. Het komt maar zelden voor dat je aan beide kanten van je lichaam symptomen hebt bij wondroos.

Symptomen van wondroos

Welke symptomen je krijgt bij wondroos, kan per persoon verschillen. Vaak zijn de eerste klachten mild, maar welk kan het ineens erg uitbreiden. Als eerste herken je bij wondroos vaak deze symptomen:

 • Een rode plek, die snel groter wordt. Daarbij kan je onderbeen bijvoorbeeld rood, warm, glanzend en pijnlijk worden.
 • Je krijgt blaren of pusblaasjes op de warme, ronde plek.
 • Een ziekig gevoel of algehele malaise: je voelt je misselijk, rillerig, vermoeid en/of krijgt hoofdpijn.

Herken je bovenstaande klachten? Bel dan je huisarts of de huisartsenpost. Als je bij bovenstaande symptomen niet aan de bel trekt, kunnen de klachten van wondroos zich verder uitbreiden. Dan kun je onder andere deze tekenen herkennen:

 • Veel vocht in het lichaamsdeel waar de wondroos zit
 • (Hoge) koorts
 • Een holte ónder de huid, gevuld met pus: een abces
 • Bacteriën die in je bloed komen, waardoor ze naar andere organen gaan. Dit wordt sepsis genoemd en is een ernstige situatie, waarbij medisch ingrijpen noodzakelijk is.

Risicofactoren voor wondroos

In principe kan iedereen wondroos krijgen, maar er zijn wel factoren die de kans hierop vergroten. Ook zorgen onderstaande factoren ervoor dat wondroos na een eerdere besmetting sneller terugkeert. Denk hierbij aan:

 • dikke enkels door vochtophoping, bijvoorbeeld door hartfalen of bij vaataandoeningen in de onderbenen.
 • een open wond of zweer aan het been
 • een schimmelinfectie aan de voeten of tenen
 • trombose, waarbij stolsels in een diepe ader in het been zit
 • Overgewicht

Symptomen van wondroos behandelen

Als blijkt dat je symptomen inderdaad veroorzaakt worden door wondroos, wordt er altijd antibiotica voorgeschreven. Vaak kan dat gewoon in tabletvorm, maar als je zeer ernstig ziek bent kan het zijn dat je de medicatie per infuus krijgt. Je wordt dan dus opgenomen in het ziekenhuis – dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij mensen die een andere, onderliggende aandoening hebben. Als de klachten verminderen na de start van de behandeling met antibiotica en je hebt maar een klein wondje, dan is verdere behandeling vaak niet nodig. Wel moet je natuurlijk altijd de antibioticakuur afmaken. Het kan nog zo'n vier tot zes weken voor alle symptomen van wondroos verdwenen zijn; vooral zwelling en roodheid verdwijnen soms traag.

Heb je een grote wond, dan zal de arts ook dit onderzoeken. Welke behandeling dan nodig is is, is afhankelijk van de oorzaak van dit wondje. Vooral bij grotere wonden is het belangrijk om te zorgen dat deze snel sluiten, om een nieuwe infectie te voorkomen. Verdere behandelingen bij wondroos hangen af van de symptomen, maar antibiotica is eigenlijk altijd de eerste stap.

Bron | Thuisarts, NVDV

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden