null Beeld Getty Images/ABSODELS RF
Beeld Getty Images/ABSODELS RF

Déze symptomen kunnen wijzen op trombose

De laatste paar weken hebben we veel gehoord over trombose: een aandoening waarbij een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel. Maar hoe herken je dit eigenlijk? We vertellen je meer over trombose en zetten een aantal veel voorkomende symptomen op een rij.

Herken je deze symptomen die mogelijk wijzen op trombose? Neem dan altijd contact op met de huisarts, huisartsenpost of bel bij ernstige klachten 112.

Trombose

In je bloed zitten bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat het bloed stolt. Dat is heel gezond, want het zorgt ervoor dat een wondje weer dichtgaat en je dus niet maar door blijft bloeden. Maar daarnaast zitten er ook stoffen in je bloed die ervoor zorgen dat je bloed níet stolt, want we willen die stolsels natuurlijk niet op ongewenste plekken hebben. Als het evenwicht tussen die twee soorten stoffen uit balans raakt, kan dat voor problemen zorgen. Dan ontstaan er dus wél bloedpropjes in je lijf.

Er wordt gesproken van trombose als een bloedpropje, in het lichaam, zorgt voor een verstopping van één van de aderen. In principe kan dat overal ontstaan waar je bloedvaten hebt, van je hersenen tot aan je tenen. In veruit de meeste gevallen ontstaat trombose in één van de benen; dat wordt dan een trombosebeen genoemd. Maar ook in de armen kan trombose voorkomen, en in zeer zeldzame gevallen ontstaat zo’n bloedpropje in de hersenen.

Gevolgen van trombose

Als trombose in een been of arm zit, zorgt dat voor vervelende symptomen. Maar het meer ernstige gevaar ontstaat wanneer een bloedpropje vanuit het been of de arm losschiet en zich door het lichaam gaat bewegen. Verderop in het lichaam kan er dan een verstopping ontstaan, wat we een embolie noemen. Meestal is dat een longembolie, waarbij een van de aderen rondom de longen verstopt raakt. Hierdoor kan een zuurstoftekort ontstaan, wat levensgevaarlijk is. Als een stolsel in een slagader terechtkomt of ontstaat, heet dat arteriële trombose. Dit kan een hartinfarct of herseninfarct veroorzaken, en kan dus erg gevaarlijk zijn. Het is in alle gevallen belangrijk om snel in te grijpen. Als er op tijd ingegrepen wordt en er bloedverdunners en antistolsolmedicatie toegediend wordt, is trombose redelijk goed te behandelen.

Lees ook:

Zó kan trombose een longembolie veroorzaken

Hoe vaak komt trombose voor?

Deze aandoening komt relatief vaak voor: volgens de Trombosestichting krijgen ieder uur elf mensen trombose. Ook is het een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland: één op de vier mensen overlijdt aan directe of indirecte gevolgen van trombose. In principe kan iedereen trombose krijgen; het is een complexe aandoening. Hoewel de oorzaak niet altijd bekend is, zijn er wel een aantal factoren die de kans hierop vergroten. Zo heb je altijd een grotere kans op trombose als je 65 jaar bent of ouder, maar kunnen ook erfelijke factoren een rol spelen. Daarnaast vergroot de anticonceptiepil de kans op trombose, net als een lange vliegreis, beschadigde bloedvaten, roken, bedrust bij ziekte, zwangerschap en een operatie. Ook het AstraZeneca-vaccin tegen het coronavirus lijkt de kans op trombose (in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes) te vergroten, al gaat het hier volgens diverse instanties om een zeer zeldzame bijwerking.

Symptomen van trombose in arm of been

Welke symptomen je precies krijgt, verschilt per lichaamsdeel waar de trombose ontstaat en ook per persoon. Wel zijn er een aantal dingen waar je alert op kunt zijn. Ga bij twijfel sowieso altijd naar de huisarts; op tijd ingrijpen is namelijk heel belangrijk. Veruit de meeste mensen met deze aandoening, krijgen dit in hun benen. We beginnen dus met de symptomen van die vorm van trombose. Deze drie klachten komen dan eigenlijk vrijwel altijd voor:

  • Een snel optredende zwelling in één van de benen.
  • Een ‘zwaar gevoel’ of pijn in het been.
  • Het been verkleurt rood of juist blauwachtig.

Daarnaast komen ook een temperatuurverhoging of een strakgespannen, glinsterende huid voor bij een trombosebeen. Deze symptomen komen -naast bij trombose- ook bij veel andere aandoeningen voor, maar laat het voor de zekerheid toch altijd controleren. De symptomen bij trombose in de arm zijn vrijwel gelijk, maar zitten dan in de arm in plaats van het been.

Symptomen andere vormen van trombose

Als trombose in de slagaderen ontstaat, zorgt dat voor andere symptomen. Dit kan leiden tot een herseninfarct of hartinfarct. Bij een herseninfarct ontstaan uitvalsverschijnselen die gelijk zijn aan een hersenbloeding of een TIA. De belangrijkste drie zijn een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm. Herken je deze klachten, bel dan direct 112. Bij een hartinfarct krijgt de hartspier geen of onvoldoende zuurstof door de trombose in de slagader; per dag krijgen ongeveer tachtig mensen in Nederland dit. De symptomen van deze vorm van trombose verschillen vaak bij mannen en vrouwen en kun je hier lezen. Ook hierbij geldt: neem zo snel mogelijk contact op met het alarmnummer.

Bron | Trombosestichting, Pfizer

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/ABSODELS RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden