Deze symptomen kunnen wijzen op slokdarmkanker
Jaarlijks krijgen ongeveer 2.650 mensen te horen dat ze slokdarmkanker hebben. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij volwassene boven de 60 jaar. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans op volledige genezing. Dit wil je weten over deze ziekte.
Als je eten doorslikt, komt het in je slokdarm terecht. Vervolgens gaat het eten via je slokdarm naar de maag. Voor een deel gaat dit vanzelf, maar voor een groot gedeelte reguleert de slokdarm dit. Doordat de spieren in de slokdarmwand zich samentrekken, zakt het eten naar de maag.
Onder in de slokdarm zit een sluitspier: de onderste slokdarmsfincter. Deze spier opent zich zodra het eten daar is, waarna het eten uiteindelijk in de maag terecht komt. Daarna sluit de sluitspier zich weer. Hierdoor stromen voedsel en maagsap uit de maag niet terug de slokdarm in. Bij slokdarmkanker is er een kwaadaardige tumor ontstaan in de slokdarmwand en/of het slijmvlies.
De symptomen van slokdarmkanker
Wat het ontdekken van slokdarmkanker lastig maakt, is het feit dat de klachten bij deze aandoening pas laat ontstaan. Wanneer je klachten krijgt, heeft de tumor zich vaak al flink uitgebreid. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de symptomen van deze aandoening. We zetten ze hieronder voor je op een rij.
- Het gevoel dat eten niet goed zakt
- Een teerachtige, pikzwarte ontlasting
- Langdurige hikklachten
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen
- Duizeligheid en vermoeidheid
- Hoesten en verslikken
- Het braken van bloed
- Een schorre stem en/of heesheid
- Verminderde eetlust
Wanneer je een van deze klachten ervaart, is het niet meteen reden voor paniek. De klachten kunnen ook komen door andere aandoeningen van de slokdarm of de maag. Om zeker te weten of je slokdarmkanker hebt, is het verstandig om een bezoek te brengen aan je huisarts, zeker als de klachten lang blijven aanhouden.
Risicofactoren voor slokdarmkanker
Hoewel de precieze oorzaak van slokdarmkanker onbekend is, zijn er wel verschillende risicofactoren die de kans op slokdarmkanker kunnen vergroten. We zetten ze hieronder voor je op een rij.
- Roken: hoe meer je rookt, hoe groter de kans op slokdarmkanker
- Alcohol: hoe meer glazen je drinkt per dag, hoe groter de kans. De combinatie van roken en alcohol drinken vergroot de kans nóg meer.
- Bestraling: als de slokdarm in het bestralingsgebied zit, bijvoorbeeld bij borstkanker.
- Jarenlang voortdurend last hebben van brandend maagzuur (refluxklachten).
- Overgewicht: de kans op slokdarmkanker bij mensen met overgewicht is twee tot vier keer zo groot als bij mensen met een gezond gewicht.
- Bepaalde aandoeningen: zoals achalasie (een slokdarmaandoening), tylosis (extreme eeltvorming aan handen en/of voeten) of het syndroom van Plummer Vinson.
- Het vaak drinken van zeer hete dranken.
- Rood en bewerkt vlees eten, zoals vleeswaren.
- Te weinig groente en fruit eten.
De diagnose
Om te achterhalen of er sprake is van slokdarmkanker, kun je dus het beste naar een huisarts gaan. Als verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts je uiteindelijk door naar het ziekenhuis. Hier wordt dan een gastroscopie uitgevoerd. Dit is een kijkonderzoek waarbij de binnenkant van de slokdarm wordt bekeken. Als uit de gastroscopie blijkt dat er een tumor in de slokdarm zit, wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Zo wordt bepaald hoe ver de tumor zich in de slokdarm heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn naar andere organen. Uit al deze resultaten wordt dan ook een gericht behandelplan opgezet.