sinustrombose Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze symptomen kunnen wijzen op sinustrombose

Als er in een van je bloedvaten een bloedstolsel of bloedprop ontstaat, spreken we van trombose. Ontstaat deze in de hersenaders, dan noemen we dat sinustrombose. Deze vorm van trombose is erg gevaarlijk en de klachten lijken veel op die van een herseninfarct of een beroerte. We vertellen je alles wat je wilt weten over sinustrombose.

In je bloed zitten bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat het bloed stolt. Dit is gezond, want het stollen van het bloed zorgt ervoor dat een wond dichtgaat en je niet blijft bloeden. Alleen zitten er ook stoffen in je bloed die ervoor zorgen dat je bloed niet stolt. Deze stof hoeven we namelijk niet overal in ons lichaam te hebben. Als het evenwicht tussen die twee soorten stoffen uit balans raakt, kan dat voor problemen zorgen. Dan ontstaan er dus wél bloedpropjes in je lijf.

Bloedpropje in hersenen

Er wordt gesproken van trombose als een bloedpropje in het lichaam zorgt voor een verstopping van één van de aderen. In principe kan dat overal ontstaan waar je bloedvaten hebt, van je hersenen tot aan je tenen. In veruit de meeste gevallen ontstaat trombose in één van de benen; dat wordt dan een trombosebeen genoemd. Maar zo’n bloedpropje kan dus ook ontstaan in de hersenen en dan spreken we van cerebrale veneuze sinustrombose.

Symptomen sinustrombose

De klachten van een sinustrombose lijken sterk op die van een herseninfarct of beroerte. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

 • Hevige hoofdpijn, slecht zicht, misselijkheid en overgeven:
  Hevige hoofdpijn is de meest voorkomende klacht bij sinustrombose. Maar liefst negen op de tien mensen heeft hier last van. Verder horen slecht zicht, misselijkheid en overgeven ook bij de klachten. Deze symptomen ontstaan door de verstoorde afvoer van bloed en hersenvocht. Dit zorgt uiteindelijk voor een verhoogde druk in het hoofd.
 • Neurologische uitvalsverschijnselen:
  Bij uitvalsverschijnselen kun je denken aan een verlamming aan één zijde van het lichaam of het gezicht. Verder horen onduidelijk spreken, dubbel zien, evenwichtsstoornissen en soms een verlaagd bewustzijn ook bij de klachten. Zo’n vier op de tien mensen hebben hier last van.
 • Epileptische aanvallen:
  Tot slot hebben ook vier op de tien mensen last van epileptische aanvallen. Deze aanvallen worden uitgelokt door een verstoring van der prikkeloverdracht tussen de hersencellen. Als de arts op basis van je klachten vermoedt dat je een sinustrombose hebt, krijg je een CT of MRI scan van de hersenen om het verder te onderzoeken.

Herken je deze symptomen die mogelijk wijzen op trombose of sinustrombose? Neem dan altijd contact op met de huisarts, huisartsenpost of bel bij ernstige klachten 112.

Gevolgen van een sinustrombose

De lange termijn gevolgen van een sinustrombose zijn voor ieder persoon verschillend en zijn vooral afhankelijk van het feit hoeveel schade het hersenweefsel heeft opgelopen. Op de lange termijn herstelt ruim drie op de vijf mensen zonder symptomen. Verder kunnen ruim een op de vijf mensen hun dagelijkse handelingen en activiteiten weer uitvoeren, maar wel minder of trager dan voorheen. Ongeveer acht op de honderd mensen ervaren beperkingen in het dagelijks functioneren, maar zijn wel zelfstandig. Ongeveer zes op de honderd mensen zijn niet (meer) zelfstandig na een cerebrale veneuze sinustrombose.

Na een sinustrombose kun je helaas ook chronische klachten behouden:

 • Hoofdpijn
 • Onhandigheid
 • Zicht problemen
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Traagheid
 • Prikkelbaarheid
 • Gevoeligheid voor geluid

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Trombosestichting, Antoniusiziekenhuis, Plusonline

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden