null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op sarcopenie (en dit kun je ertegen doen)

Sarcopenie is een medische term die je waarschijnlijk niet zo veel zegt, maar als we vertellen dat het gaat om spierverlies gaat er vast wel een lichtje branden. Als we ouder worden verliezen we van nature spiermassa, maar tot ernstige sarcopenie hoeft het zéker niet altijd te komen. Wat is het precies en aan welke symptomen herken je sarcopenie?

En nog belangrijker: hoe voorkom je dat ook jij daar op latere leeftijd veel last van hebt?

Wat is sarcopenie?

Als je ouder wordt, gaat dat eigenlijk altijd gepaard met een afname van spiermassa. Dat start ongeveer als je dertig jaar oud bent met één procent per jaar, maar vanaf je zeventigste versnelt dat proces ineens flink. Als je spiermassa flink verslechterd is, wordt er gesproken van sarcopenie.

Meestal ontstaat sarcopenie door ouderdom, maar niet iedereen krijgt er last van. Een aantal factoren die de kans erop vergroten, zijn: weinig lichaamsbeweging, een dieet met te weinig eiwitten, bepaalde ziekten zoals reuma, botontkalking (osteoporose) en een tekort aan vitamine D. Ook als iemand een periode lang in het ziekenhuis ligt, worden de symptomen van sarcopenie vaak snel heftiger.

Symptomen van sarcopenie

In een vroeg stadium geeft sarcopenie vaak nog geen symptomen, en als die er wel zijn worden ze afgedaan als ouderdom. Maar wanneer de ziekte steeds wat verder vordert, komen er steeds meer klachten voor. Mensen merken steeds vaker dat ze door hun afname in spiervermogen teruggehouden worden. Bij deze symptomen van sarcopenie kun je denken aan:

  • Moeilijk kunnen opstaan uit een stoel of uit bed.
  • Moeite met traplopen.
  • Duidelijk verminderde kracht in armen en benen, bijvoorbeeld bij tillen.
  • Moeite met of helemaal niet meer kunnen bukken of knielen.
  • Steeds minder snel kunnen lopen.
  • Valincidenten of bijna vallen komt steeds vaker voor.

Waardoor ontstaat sarcopenie?

Sarcopenie ontstaat omdat het overwicht tussen de spieraanmaak en spierafbraak verstoort raakt. Bij jonge, gezonde mensen zijn die twee nog ongeveer gelijk: spierafbraak is een natuurlijk proces dat voorkomt bij beweging, maar het lichaam zorgt er voor dat dezelfde hoeveelheid spiervezels ook weer terugkomt. Als je wat ouder wordt of ziek bent, verandert dat. Daarnaast neemt ook de kwaliteit van de spieren en spiervezels vaak af als je op leeftijd bent, waardoor afbraak sneller voorkomt én de spieren die dan weer ontwikkelen minder sterk zijn.

Lees ook:

Dít zijn vaak de eerste symptomen van reuma

Is er een behandeling?

We gingen er vroeger altijd vanuit dat sarcopenie een natuurlijk onderdeel was van ouder worden. En hoewel dat wel een béétje zo is, zijn er wel flink wat dingen die je kunt doen om de afname van spieren en spierkracht te voorkomen of in ieder geval te vertragen. Heb je veel klachten, ga dan altijd naar de huisarts en laat je onderzoeken en begeleiden door een fysiotherapeut. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je spieren zo sterk mogelijk te houden:

  • Voldoende eiwitten eten, want die heb je nodig om spieren aan te maken en te behouden. Ongeveer twintig gram per maaltijd zou ideaal zijn: ontbijt, lunch én diner.
  • Regelmatig bewegen om de spieren actief te houden, maar níet steeds hetzelfde doen. Ga de ene keer een uurtje fietsen, doe de volgende dag wat buikspieroefeningen en ga weer een andere dag een flink stuk wandelen. Zo gebruik je steeds andere (soorten) spieren en spiervezels.
  • Zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt; dit is essentieel voor een goede spierfunctie en kracht.

Bron | UV Leuven, Fysiotherapie Vonken, Margriet 2021-17

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden