Déze symptomen kunnen wijzen op nierschade Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op nierschade

Nierschade: ongeveer één op de tien Nederlanders heeft het, maar een groot gedeelte van hen heeft geen idee. Niet zo gek, want je merkt er vaak niets van tot het ernstig is en de klachten die ontstaan zijn vaak onduidelijk. We zetten de symptomen van nierschade op een rij.

Want juist bij nierschade is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Hoewel het in veel gevallen niet te genezen is, kunnen de symptomen en gevolgen van nierschade wel beperkt worden.

Nierschade

Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders hebben last van chronische nierschade: de nieren werken dan minder goed of er is sprake van eiwitten in de urine. We spreken van nierschade als de nierfilters beschadigd zijn en lekken. Daardoor kunnen de organen hun werk niet meer goed doen, terwijl de nieren juist zo essentieel zijn voor je lichaam. De bekendste functie is dat ze afvalstoffen uit je bloed kunnen filteren, maar de nieren doen veel meer dan dat.

Regelen van bloeddruk

Zo maken ze ook hormonen aan die helpen bij het regelen van je bloeddruk en het aanmaken van rode bloedcellen, én zijn ze verantwoordelijk voor het activeren van vitamine D. Wanneer je nieren goed functioneren, zorgen ze ook dat de hoeveelheid zouten en vocht in je lichaam in balans blijven. Wanneer je nierschade hebt worden al die functies minder goed uitgevoerd, waardoor er vervelende symptomen ontstaan. Uiteindelijk kan ernstige nierschade leiden tot nierfalen, waarbij de nieren helemaal niet meer werken.

Late diagnose

Nierschade wordt vaak pas laat ontdekt, soms zelfs té laat. Dat komt omdat je nieren lange tijd net kunnen doen alsof alles nog goed is: ze gaan 'gewoon' wat harder werken om toch hun functie te blijven doen. Hiermee vangen ze het verlies van de deels weggevallen nierfunctie op, waardoor je er dus niets van merkt. Maar dat is gevaarlijk. Zonder behandeling raken je nieren steeds verder beschadigd, tot ze hun werk niet meer goed kunnen doen. Chronische nierschade is echt een sluipende ziekte; vaak werken de nieren nog maar voor zo’n dertig procent wanneer er duidelijke klachten ontstaan. De schade is dan al vergevorderd en de symptomen van nierschade zijn dan vaak niet op te lossen.

Symptomen van nierschade

Niet alleen ontstaan duidelijke klachten pas als de schade al in een verder stadium is, ook zijn de symptomen van nierschade vaak erg algemeen. Ze kunnen ook wijzen op een groot aantal andere aandoeningen - van vitaminetekorten tot mentale problemen - waardoor de nieren niet altijd direct gezien worden als de oorzaak. Er is een groot aantal symptomen dat kan wijzen op nierschade. Afhankelijk van de oorzaak kan dit per persoon verschillen.

Onder andere deze klachten komen veel voor bij schade aan de nieren:

 • Bloedarmoede
 • Vermoeidheid
 • Hoge bloeddruk (dit kan zowel een symptoom als gevolg zijn)
 • Huidklachten, zoals: jeuk, een schilferige en droge huid
 • Misselijkheid
 • Schuimende urine (door eiwitten in de urine)
 • Spierkrampen of verzuring van de benen
 • Verhoogde vatbaarheid voor infecties
 • Rusteloze benen

Oorzaken van nierschade

Net als de symptomen lopen ook de oorzaken van nierschade aanzienlijk uiteen. Volgens de Nierstichting zijn een hoge bloeddruk of diabetes de meest voorkomende oorzaken van nierschade. Ook levensstijlfactoren, zoals een te hoog cholesterol, roken, obesitas en een ongezond dieet (veel zout en veel verzadigde vetten) kunnen leiden tot nierschade.

Maar ook medicijnen kunnen de oorzaak zijn voor nierschade; denk daarbij aan het langdurig slikken van ontstekingsremmende medicatie en bepaalde antibiotica. Ook nierziekten kunnen zorgen voor (ernstige) nierschade. Denk bijvoorbeeld aan nieraandoeningen als: cystenieren of de ziekte van Alport, maar ook aan terugkomende nierstenen of een nierfilterontsteking. Bij zo’n tien tot twintig procent van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.

Geen genezing mogelijk

Chronische nierschade is blijvende schade aan de nieren die niet te herstellen is. Wat wél mogelijk is, is verdere achteruitgang voorkomen met een behandeling. Hoe zo’n behandeling bij nierschade eruit ziet, hangt af van hoe ernstig de symptomen zijn, hoeveel schade er is en wat de oorzaak is. Omdat genezing onmogelijk is, richt de behandeling zich algemeen gezien op drie belangrijke punten:

 • Het zo mogelijk wegnemen van de oorzaak van nierschade (bijvoorbeeld de hoge bloeddruk verlagen of nierziekten behandelen).
 • Het voorkomen van problemen die veroorzaakt worden door de nierschade, zoals hart- en vaatziekten.
 • Het verminderen van symptomen die ontstaan door de nierschade.

Behandelingen voor nierschade

Wanneer er sprake is van milde chronische nierschade met weinig symptomen kunnen veranderingen in levensstijl helpen. Denk bijvoorbeeld aan minder zout en verzadigd vet eten, niet roken en voldoende bewegen. Ook wordt dan vaak medicatie ingezet, bijvoorbeeld tegen: hoge bloeddruk, hoog cholesterol of eiwitten in de urine.

Als de nieren al verder achteruit gegaan zijn, is de kans groot dat je meer behandelingen nodig hebt. Dit om de symptomen van nierschade te behandelen en het risico op complicaties te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zoutarm dieet, plastabletten tegen vochtophopingen en zware supplementen tegen bloedarmoede en vitamine D-tekort. Wanneer dit niet helpt en de nieren nog maar heel weinig functioneren of steeds verder achteruit gaan, kan uiteindelijk een behandeling nodig zijn die de nierfuctie overneemt, zoals: dialyse of transplantatie. Dit zijn zware behandelingen, die alleen in ernstige gevallen nodig zijn.

Bron | Nierstichting, Nieren.nl, Thuisarts

Ilse van RoekelGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden