Deze symptomen kunnen wijzen op neuritis vestibularis
Duizeligheid kan een symptoom van verschillende aandoeningen zijn, waaronder neuritis vestibularis. Kenmerkend voor deze ziekte is een eenzijdige uitval van het evenwichtsorgaan, waardoor heftige draaiduizeligheid kan ontstaan. De aandoening komt vooral voor bij mensen tussen de twintig en zestig jaar. Dit wil je erover weten.
Diep binnen in je oren zitten de evenwichtsorganen: deze zorgen ervoor dat je niet duizelig wordt als je beweegt, aldus Thuisarts.nl. Het kan gebeuren dat een van die evenwichtsorganen ineens niet meer werkt. De exacte oorzaak is onduidelijk, maar volgens het Duizeligheidscentrum heeft dat waarschijnlijk te maken met een ontsteking van het evenwichtsorgaan, de evenwichtszenuw of de evenwichtskernen in de hersenen.
Symptomen
Als je last hebt van neuritis vestibularis ben je vaak draaierig, misselijk, moet je braken en lig je minimaal een week ziek op bed. Daarna zijn de klachten in de meeste gevallen over, maar je kunt wel restschade overhouden aan je evenwichtsorgaan. Hierbij kun je denken aan duizeligheid bij snelle hoofdbewegingen. Het herstel duurt meestal een paar maanden. Heb je naast draaiduizeligheid ook last van krachtverlies aan een arm of been, een hangend gezicht of duidelijke oorklachten zoals suizen of minder horen? Dan is het verstandig om meteen naar je huisarts te gaan. In dit soort gevallen kan er ook iets anders aan de hand zijn.
Risicogroepen
Naast de bovengenoemde klachten is het ook verstandig om meteen de huisarts te bellen als je ineens duizelig bent en een of meer van de volgende dingen voor jou van toepassing zijn:
- Je bent ouder dan 65 jaar.
- Je hebt een grotere kans op ziektes van hart of bloedvaten, zoals bij diabetes mellitus.
- Je hebt ooit een beroerte of andere ziekte van hart of bloedvaten gehad.
- Je gebruikt bloedverdunners (antistolling).
Behandeling
Voor neuritis vestibularis zijn geen medicijnen te verkrijgen. Vaak is bedrust het advies, met eventueel medicatie tegen de misselijkheid en het braken. Als het na enkele dagen weer beter gaat, wordt er in veel gevallen gestopt met de medicijnen. Dit wordt gedaan om de patiënt zo snel mogelijk weer op de been te brengen. Hierdoor krijgt het lichaam training om de uitval te compenseren en verdwijnen de klachten sneller. Als de klachten blijven aanhouden, kan vestibulaire revalidatie onder begeleiding van een fysio- en oefentherapeut verbetering brengen. Deze vorm van revalidatie helpt bij het verminderen de duizeligheidsklachten en het verbeteren van je evenwicht.