Symptomen van netelroos. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op netelroos en dit kun je ertegen doen

Netelroos is een vervelende aandoening, waarbij je plotseling last krijgt van jeukende bulten op je huid. Zo’n één op de vijf mensen krijgt er in zijn leven mee te maken en toch bestaan er nog veel misverstanden over de aandoening.

Dermatoloog Els Van Autryve legt aan het AD uit waar je bij netelroos op moet letten.

Wat is netelroos?

Voordat we dieper ingaan op de huidaandoening, leggen we je eerst uit wat netelroos is. Volgens Van Autryve is het vrij makkelijk om te herkennen. Bij netelroos krijg je plotseling last van jeuk, waarna er rode vlekken ontstaan die zich kunnen verplaatsen en dikker kunnen worden. In het midden worden ze wat witter. De bulten zijn soms een paar millimeter groot, maar kunnen ook een paar centimeter groot zijn. Netelroos begint erg snel, maar de plekjes kunnen ook binnen 24 uur weer verdwijnen. Daarna kunnen er wel nieuwe plekjes ontstaan op andere plaatsen.

“Dat de eerste vlekken maar een paar uur blijven zitten, is typisch voor netelroos. De ziekte kan zich beperken tot een paar kleine vlekken, maar kan ook heel snel uitbreiden waarbij iemands lichaam acuut – binnen een paar uur of minder – helemaal vol kan zitten”, legt Van Autryve uit.

Geen allergie

Bij netelroos denken veel mensen aan een allergische reactie op bijvoorbeeld voeding of de stof van een kledingstuk. Maar Van Autryve benadrukt dat het geen allergie is. “Het kán deel uitmaken van een allergie, maar het zal dan maar één van de vele symptomen zijn. Meestal zijn de andere symptomen dan ook opvallender.” De dermatoloog legt uit dat je bijvoorbeeld allergisch kunt zijn voor pinda’s en jeuk in je mond krijgt als je ze eet. In dat geval kan netelroos een bijkomende klacht zijn. Maar verschijnen er her en der vlekken die ook weer weggaan? Dan heb je netelroos en is er geen sprake van een allergie.

Histamine

Wanneer je last hebt van netelroos laten bepaalde witte bloedcellen door overprikkeling massaal histamine los. Die overprikkeling ontstaat vaak door een infectie. De histamine komt terecht in je bloed en is belangrijk bij verschillende processen in je lichaam. Je hebt het bijvoorbeeld nodig om maagzuur te produceren, voor je slaap-waakritme en voor de werking van je immuunsysteem. Het bloed met de histamine stroomt door je hele lichaam, waardoor je overal last kunt krijgen van jeuk en vlekken.

Netelroos komt op alle leeftijden voor

Vaak zie je netelroos terug bij jonge kinderen wanneer ze zich niet lekker voelen. Ze krijgen koorts en plots verschijnen er rode vlekken. Maar netelroos komt op alle leeftijden voor, ook bij volwassenen na of tijdens een ziekte. “Zo kregen de afgelopen jaren mensen na corona ook netelroos, omdat hun immuunsysteem overprikkeld raakte. Dat betekent niet dat wie rode vlekken krijgt zich moet laten testen op het coronavirus. We raden mensen die netelroos hebben wel aan om zich te laten inenten, omdat Covid je immuunsysteem prikkelt, waardoor je nog meer netelroos zou kunnen ontwikkelen” vertelt dermatoloog Van Autryve.

Wat prikkelt de witte bloedcellen?

Je immuunsysteem werkt iedere dag hard om je lichaam te beschermen tegen infecties. Zo kun je bijvoorbeeld erg moe zijn maar niet ziek worden, terwijl je immuunsysteem vecht tegen een infectie. Van die vermoeidheid krijg je geen netelroos, maar wanneer je lichaam vecht tegen een infectie, kan dat wel netelroos veroorzaken. Maar er zijn volgens Van Autryve meer dingen die netelroos kunnen veroorzaken: “Stress is nog zo’n prikkel. Als je gevoelig bent voor netelroos en je voelt je opgejaagd, zal je sneller vlekken krijgen.”

Voeding en medicijnen

Witte bloedcellen kunnen ook gevoelig zijn voor prikkels in voeding. Denk aan aardbeien, frambozen, chocolade, alcohol, bewaarmiddelen en kleurstoffen. “Toch willen we niet spreken van een allergie voor die voedingsmiddelen. Wel is de echte oorzaak de overprikkeling van de witte bloedcel.” En verder kunnen medicijnen, zoals ontstekingsremmers netelroos als bijwerking hebben. “Het is ook zo dat er wat tijd kan zitten tussen het innemen van de ontstekingsremmer en het opkomen van de vlekken, soms wel tot twee weken. Maar: in een derde van de gevallen is er gewoon geen oorzaak of trigger voor netelroos te vinden. Het is een ziekte op zich”, vertelt Van Autryve

Netelroos behandelen

Het is belangrijk om te weten dat netelroos ongevaarlijk is. Maar het moet wel behandeld worden, omdat het een grote invloed heeft op je leven. Netelroos wordt behandeld met antihistaminica op voorschrift. Volgens dermatoloog Van Autryve is het wel belangrijk om voldoende antihistaminica in te nemen, tot vier pillen per dag. Mensen nemen daar vaak te weinig van en stappen dan over op cortisone. “Het probleem bij cortisone is dat je door de brede werking ervan de eerstvolgende uren wel minder jeuk zal hebben, maar daarna een opflakkering zal krijgen. We noemen dat het rebound-fenomeen.”

Genezing binnen zes weken

Wanneer je last hebt van netelroos zijn er naast vlekken en jeuk geen andere symptomen. Al kun je er wel moe van worden, doordat de jeuk je ‘s nachts wakker houdt. Gelukkig geneest netelroos meestal binnen zes weken, maar dat betekent niet dat je daadwerkelijk zes weken last hebt van vlekken. Nadat je genezen bent verdwijnen alle vlekken en merk je er daarna niets meer van.

Bron: AD, Thuisarts

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden