Deze symptomen kunnen wijzen op MSA. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze symptomen kunnen wijzen op Meervoudig Systeem Atrofie (MSA)

Elk jaar is het op 3 oktober Wereld MSA-dag. Als je te maken krijgt met de hersenziekte Multiple Systeem Atrofie (MSA), zijn je hersencellen op meerdere plekken beschadigd. Na een tijdje zullen deze zwakke cellen afsterven. Je kunt daardoor last krijgen van diverse klachten. Het wordt bijvoorbeeld een uitdaging om soepel te bewegen en het vermogen om te praten en ademhalen gaat achteruit.

Multiple Systeem Atrofie lijkt een beetje op parkinson, maar is toch echt een andere ziekte. Veel mensen die deze hersenziekte krijgen, beginnen klachten te krijgen rond de leeftijd van 55 jaar. Deze klachten kunnen per persoon verschillen. De een heeft er net wat meer last van dan de ander, omdat de ernst van de klachten bij iedereen anders uitpakt. Het is wel aan te raden deze klachten serieus te nemen, het is een ernstige ziekte: patiënten met MSA overlijden na ongeveer vijf á negen jaar nadat de ziekte wordt geconstateerd.

Schade aan de hersenen

Bij Multiple Systeem Atrofie krijg je schade aan je hersenen. Hierdoor wordt een deel van het zenuwstelsel aangetast. Het gaat hierbij om het autonome zenuwstelsel. Dit deel regelt onderdelen zoals je bloeddruk, eten verteren, zweten en je ademhaling. Hierdoor kun je een lage bloeddruk krijgen als je opveert uit een stoel of ’s ochtends uit je bed stapt. Het is ook mogelijk dat je problemen krijgt op het toilet.

De symptomen van Meervoudig Systeem Atrofie (MSA)

Er bestaan twee vormen van Multiple Systeem Atrofie: MSA-p en MSA-c. Bij MSA-p kunnen klachten optreden die lijken op de ziekte van Parkinson. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je langzamer en schokkerig gaat bewegen. Ook kan je lichaam gaan trillen en je spieren kunnen stijf worden. Het wordt vaak lastig om je lichaam rechtop te houden.

De symptomen van MSA-p zijn:

 • Trillen
 • Langzaam en schokkerig bewegen
 • Stijve spieren
 • Je lichaam lastig overeind kunnen houden
 • Moeite met ademen
 • Koude, paarse handen
 • Moeite met plas ophouden

Bij MSA-c werkt een deel van je zenuwstelsel niet meer zo goed. Het wordt dan lastig om je evenwicht te bewaren. Soepel bewegen en praten gaat vaak ook niet meer zo makkelijk. Als je MSA-c al een tijdje hebt kun je ook last krijgen van nystagmus (wiebelogen).

Andere symptomen van MSA-c zijn:

 • Lastig kunnen ademhalen
 • Een lage bloeddruk wanneer je opstaat
 • Problemen met praten
 • Koude, paarse handen

Multiple Systeem Atrofie behandelen

Genezen van MSA kan niet. Wel is het mogelijk met behulp van artsen te leren omgaan met deze hersenziekte. Bij MSA-p kiezen artsen er soms voor om medicatie voor Parkinson voor te schrijven. Ook kunnen een lage bloeddruk en problemen met je plas ophouden behandeld worden met medicatie.

Als praten lastig wordt, kan een logopedist je verder helpen. En wanneer het een uitdaging wordt om soepel te bewegen, kun je aankloppen bij een fysiotherapeut. Die kan je helpen om te leren omgaan met deze ziekte. Heb je moeite met slapen? Bij slaapapneu kan een CPAP-masker helpen zodat het minder lastig wordt om te ademen tijdens je slaap.

Bron | Erfelijkheid.nl, Hersenstichting

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden